Ydinvoiman vastustajat sekoittivat Taiwanin pääkaupungin – voimalaa rakennettu jo 15 vuotta

Pääkaupungin lähelle on rakennettu ydinvoimalaa vuodesta 1999 lähtien. Ydinvoiman vastustajat pelkäävät, että saarivaltiossa yleiset maanjäristykset vaurioittavat voimalaa.

Ulkomaat

Liikenne Taiwanin pääkaupungissa Taipeissa on sekaisin ydinvoiman vastustajien tukittua yhden kaupungin tärkeimmistä kulkuväylistä, läntisen Zhongxiao-kadun.

Mielenosoitus alkoi eilen lauantaina ja väki aikoo pysyä paikallaan aina tiistaihin saakka, jolloin maan parlamentti käsittelee ydinvoimalan rakentamista istunnossaan.

Poliisi yritti aluksi poistaa tiellä istuivat ja makaavat noin 28 000 mielenosoittajaa, mutta luopui lopulta aikeestaan, jolloin mielenosoittajat osoittivat heille suosiotaan. Taipein pormestari Hau Lung-bin lupaa silti, että kaikkia keinoja käytetään, jotta liikenteelle tärkeä valtakatu saadaan avattua viimeistään maanantaiaamuna, kertoo Taiwan News -sanomalehti.

Mielenosoittajat haluavat, että Taiwanin pääministeri Jiang Yi-huah antaa lupauksen, että maan neljännen ydinvoimalan rakennustyöt lopetetaan. Työt aloitettiin jo vuonna 1999 ja ne ovat tähän mennessä maksaneet jo noin 300 Taiwanin dollaria eli runsaat seitsemän miljardia euroa. Voimalan ensimmäinen reaktoriyksikkö on nyt melkein valmis.

Ydinvoiman vastustus on noussut Taiwanissa vuonna 2011 tapahtuneen Fukushiman onnettomuuden jälkeen, jossa maanjäristys ja tsunami tuhosivat japanilaisen ydinvoimalan. Myös Taiwanissa maanjäristukset ovat yleisiä.

Taiwanissa on nykyään kolme ydinvoimalaa, jotka tuottavat noin viidenneksen maan tarvitsemasta sähköstä.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset