Kymmenen keksiä kuonolla - temppukoira tasapainoilee videolla

Kemiläiset borderterrierit Totti ja Torres todistavat, että koira voi olla hyvin kärsivällinen – kunhan hieman opetetaan.

Kotimaa
Emma Matila koiransa kanssa
Emma Matila on kouluttanut koiria niiden pentu-iästä lähtien.Risto Koskinen / Yle
Koira istuu keksit kuonolla ja otsalla
Kemiläisen Emma Matilan borderterrierit Totti ja Torres osaavat tempun jos toisenkin. Kuvaus: Risto Koskinen.

Kemiläiset borderterrierit Totti ja Torres temppuilevat muun muassa herkkupaloilla tasapainoillen ja hyppien. Koirien kärsivällisyys on koetuksella kun kuonon päälle asetellaan lukuisia keksejä.

– 14 keksiä kuonolla ja pari suussa taitaa olla tämän hetken ennätys. Siinä tarvitaan koiralta kärsivällisyyttä ja rauhallisuutta, hymyilee koirien omistaja Emma Matila.

8-vuotias Totti on harjoitellut temppuja pennusta lähtien ja myös 2-vuotias Torres taitaa jo useita temppuja. Temppukoirien lista onkin varsin vakuuttava.

– Ne osaavat esimerkiksi hypätä niskan päälle, jalan yli ja käsistä tehdyn renkaan läpi. Lisäksi ne osaavat muun muassa mutkitella ohjaajan jalkojen välissä, leikkiä kuollutta, kieriä, ryömiä, tanssia kahdella jallalla, pyöriä yhdessä ja tottakai tasapainoilla keksien kanssa, Matila sanoo.

Huumorintajua pitää olla – aina voi sattua kaikenlaista.

Emma Matila

Huumorintaju ja johdonmukaisuus tärkeintä

Matilan mukaan borderterrierin kouluttaminen vaatii aina motivaattorin, koska rodun koirat eivät tee mitään pelkästä miellyttämisen halusta.

– Borderterrierit ovat luonnoltaan aika itsepäisiä ja sisukkaita. Tämän rodun koirat ovat myös kuuluisia ahneudesta, joten herkkupaloilla opettaminen ja houkuttelu on lopulta suht helppoa.

Koiran kouluttamisessa pitää edetä hitaasti vaikeustasoa nostaen.

– Haastavinta on edetä pienin askelin. Kärsivällisyys ja johdonmukaisuus on tärkeää. Lisäksi huumorintaju pitää olla koko ajan mukana koska aina voi sattua kaikenlaista, Matila hymyilee.