Egyptissä kuolemantuomio liki 700:lle – joukossa Muslimiveljeskunnan johtaja

Viime kuussa annettuja kuolemantuomioita on samalla muutettu elinkautiseksi vankeudeksi.

Sukulaiset osoittavat mieltään tuomioistuimen ulkopuolella 28. huhtikuuta. Kuva: Khaled Elfiqi / EPA

Egyptiläisoikeus on tuominnut 683 islamistiksi epäiltyä ihmistä kuolemaan. Heidän joukossaan on islamistijärjestö Muslimiveljeskunnan johtaja Muhammad Badie. Heitä syytettiin murhista ja murhayrityksistä. Uhrit, jotka olivat poliiseja, kuolivat Muhammad Mursin kannattajien mielenosoituksissa elokuussa.

Mellakat alkoivat sen jälkeen, kun ihmisten tietoon oli tullut, että poliisi oli tappanut satoja Mursin kannattajia Kairossa.

Suurin osa tuomituista on joko karkuteillä tai päästetty vapaaksi takuita vastaan.

Viime kuussa kuolemaan tuomittiin 529 ihmistä. Nyt noista tuomioista 492 muutettiin elinkautiseksi vankeudeksi. 37 tuomitun kuolemantuomio vahvistettiin.

Tuomittuja on pidetty syrjäytetyn presidentin Muhammad Mursin kannattajina.

Muun muassa YK ja ihmisoikeusjärjestöt ovat tuominneet joukko-oikeudenkäynnit. Joulukuussa alkaneissa oikeudenkäynneissä tuomiot on luettu kerrallaan vähintään kymmenen ihmisen ryhmille. Rangaistukset ovat vaihdelleet puolen vuoden vankeudesta kuolemantuomioihin.

Mursi syrjäytettiin viime heinäkuussa hänen lähtöään vaatineiden laajojen mielenosoitusten jälkeen.

Hallintoa vastustava nuorisoliike kiellettiin

Kuolemantuomioiden lisäksi egyptiläisoikeus kielsi Huhtikuun 6. päivä -nuorisoliikkeen, joka oli merkittävässä osassa vuonna 2011 alkaneessa kansannousussa. Presidentti Hosni Mubarakin vastaisten mielenosoitusten lisäksi liike on järjestänyt mielenosoituksia nykyistä armeijan tukemaa hallintoa vastaan. Huhtikuun 6. päivä -liike vastusti myös Muhammad Mursin hallintoa.

Oikeus perusteli nuorisoliikkeen kieltämisen sillä, että liike häpäisee Egyptin ja tekee yhteistyötä ulkomaisten osapuolten kanssa.

Liikkeen johtaja Ahmed Maher tuomittiin joulukuussa kolmeksi vuodeksi vankeuteen.