THL rauhoittelee: Lähi-idän mers-virus ei uhkaa Suomea

Lähi-itään matkaavien kannattaa huolehtia hyvästä käsihygieniasta. THL suosittelee perustauteja sairastavia välttämään kamelisafareita ja paikkoja, jossa on paljon kameleita.

terveys

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ei pidä kovin todennäköisenä, että Lähi-idässä paljon kuolemantapauksia aiheuttanut mers-koronavirus leviäisi Suomeen. Yksittäistapauksia saattaa kuitenkin Suomeenkin tulla.

– On mahdollista, että yksittäistapaus kantautuisi myös Suomeen, mutta kovin todennäköistä se ei ole, sanoo THL:n tartuntatautiseurannan ja -torjunnan osaston johtaja Mika Salminen.

Saudi-Arabiassa virukseen on kuollut kaikkiaan jo yli sata ihmistä. Tautitapauksia on ollut myös muissa Lähi-idän maissa, kuten Egyptissä, Arabiemiirikunnissa, Jordaniassa ja Qatarissa. Salminen huomauttaa, että tautitilanne on jatkunut Lähi-idässä jo toista vuotta.

– Se mikä nyt on todettu, on todennäköisesti tulosta siitä, että virusta etsitään aktiivisemmin. Muutamassa Lähi-idän maassa on myös ollut ongelmia sairaalahygienian kanssa. Siellä torjuntatoimet ovat pettäneet, Salminen pohtii.

Mersiä on tavattu myös joissain Euroopan maissa. THL:n mukaan yksittäistapauksia on ollut ainakin Iso-Britanniassa, Ranskassa, Kreikassa, Italiassa ja Saksassa.

– Kaikki liittyvät henkilöihin, jotka ovat matkustaneet alueella (Lähi-idässä) tai henkilöihin, jotka on tuotu hoitoon näiltä alueilta, Salminen selittää.

Perussairaiden kannattaa välttää kameleita

Suomessa mers-tapauksia ei ole toistaiseksi havaittu eikä taudista tarvitse THL:n mukaan olla huolissaan.

Perussairauksista kärsivien kannattaa kuitenkin huolehtia hyvin käsihygieniastaan Lähi-itään matkustettaessa. Salminen kehottaa heitä myös välttämään kontakteja kameleihin. Viimeaikaiset tutkimustiedot viittaavat yhä voimakkaammin siihen, että tauti on lähtöisin kameleista.

– Jos on sellaisia perustauteja, jotka vähentävät elimistön puolustuskykyä, silloin kannattaa ehkä kaksi kertaa miettiä, kannattaako osallistua juuri kamelisafarille tai hakeutua sellaisiin paikkoihin, joissa kameleita pidetään.

Vakavissa tapauksissa hengitys lamaantuu

Mers-koronavirus aiheuttaa hengitystieinfektioita. Vakavissa tapauksissa sairastuneiden hengitys lamaantuu, mikä voi johtaa kuolemaan.

Salminen korostaa, että suurella osalla sairastuneista on ollut muita sairauksia, jotka ovat altistaneet heidät vakavammalle tautimuodolle.

– Viime aikoina on seulottu aktiivisesti myös terveitä ihmisiä ja on löydetty merkkejä siitä, että suurin osa tapauksista on voinut olla ihan lieviä, niitä vain ei ole pystytty todentamaan, koska spesifistä laboratoriotutkimusta ei ole aiemmin ollut olemassa, Salminen selittää.