Pursiseura kaipaa nuorta verta – aloittaminen ei vaadi suuria summia

Joensuun Pursiseurassa käynnistellään junioritoimintaa muutaman vuoden hiljaiselon jälkeen. Mukaan toivotaan 8-15 -vuotiaita lapsia ja nuoria aloittamaan purjehdusharrastusta. Seurasta löytyy tarvittavat varusteet, joten harrastuksen aloittaminen ei vaadi suuria summia.

Kuva: Yle / Tapio Laakkonen

Joensuun Pursiseura hakee uusia nuoria purjehtijoita mukaan toimintaan. Hasaniemessä järjestetään aloitteilijoille leiri 9 -11.6.2014. Ajatus on, että 8 - 15 -vuotiaat lapset opastetaan rauhassa lajin saloihin, alkeista lähtien, sanoo Joensuun pursiseuran junioripäällikkö Otto Kuivalanen. Vaatimuksia ei ole paljoa purjehdusharrastuksen aloittamiseksi:

– Sen verran ikää lapsella saisi olla, että hän on käynyt yhden vuoden koulua, eli silloin jo tietää miten ryhmässä käyttäydytään. Viisitoistavuotias alkaa olla puolestaan painonsa puolesta ylärajoilla näihin jolliin, joilla harrastus aloitetaan. Uimataitoa toki tarvitaan ja sen verran kuntoa, että veneen kaaduttua pystyy kapuamaan takaisin veneeseen.

– Kalusto järjestettäville kursseille tulee purjehdus- ja veneilyliiton puolesta, sen lisäksi meillä on omaa kalustoa aika mukavasti. Tarkoitus on, että kurssilaiset pystyvät käyttämään seuran omaa kalustoa pitkin kesää.

– Kurssin hinta on pyritty pitämään mahdollisimman alhaisena, olemme saaneet mukaan myös pari sponsoria tukemaan junioritoimintaa, sanoo Kuivalainen

Purjehdusta on pidetty hieman elitistisenä lajina. Otto Kuivalainen ei allekirjoita väitettä:

– Jos katsotaan vaikka tätä Joensuun rantaa, niin suurin osa veneistä on 1970–80 luvuilla hankittuja, nää ei kovin arvokkaita ole. Purjevene vie vain vähän dieseliä, kohtuuhintaista tämän on halvimmillaan.

Pyhäsaareen toivotaan laituria

Joensuu Pursiseurassa on myös aktiivisia moottoriveneilijöitä. Yksi heistä on joensuulainen Ossi Tolonen. Tolosen lähes 11-metrinen Arietis on vielä pukkien päällä, mutta mielii pian vesille. Ossi Tolonen on viettänyt useammankin kesäloman veneillen. Eräs suosikkialue on Saimaan vesistö Lappeenrannan suunaassa, siellä on monet veneilyyn liittyvät asiat hyvällä mallilla:

– Etelä-Karjalassa siirtymämatkat on pieniä, on hyvin varusteltuja satamia, kalliota, hiekkasaaria, hiekkalaguuneja. Siellä on tosin myös enemmän veneilykansaa liikkeellä, omaa rauhaa saattaa olla vaikeampi löytää.

– Täällä meilläpäin tuo Pyhäselkä on sinänsä kiinnostava, suuri selkä, jossa voi olla monenlaista keliä. Pyhäselälle toivottaisiin esimerkiksi Pyhäsaareen jonkinlaista pysähdyspaikkaa veneilijöille. Samalla se toimisi myös turvasatamana myrskyn yllättäessä. Kyllähän Pursiseurassakin on mietitty laituria Pyhäsaareen.

Veneilyharrastus kasvaa rannikolla - hiipuu Pohjois-Karjalassa?

Niin Ossi Tolonen kuin Otto Kuivalainenkin ovat huolissaan veneilyharrastuksen hiipumisesta Pohjois-Karjalassa. Paluumuuttaja Kuivalaisen mukaan pääkaupunkiseudulla veneilyssä on runsaasti kaikenikäsiä harrastajia. Pohjois-Karjalassa näyttää synkemmältä, esimerkkinä siitä vaikkapa Pielinen. Pieliseltä on katoamassa viimeinenkin tankkauspiste, kun Juuan Piitteristä loppuu polttoaineen saanti. Kehitys harmittaa niin purjevenemiestä kuin moottoriveneilijääkin:

– Toivottavasti myös kunnat ja kaupungit tukisivat yrittäjää, joka pitää yllä tankkauspistettä. Näin tapahtuu ainakin Savon puolella, tietää Tolonen.

Otto Kuivalainen on asunut yli kymmenen vuotta pääkaupunkiseudulla. Siellä veneilyn harrastaminen on hyvin aktiivista. Suosio näkyy muun muassa harrastekursseilla:

– Veneily- ja purjehdusharrastus on kovassa kasvussa etelässä. Kun seurat ilmoittavat alkavista kursseista, niin ne täyttyvät heti ilmoitusten julkaisun jälkeen tammikuussa. Samoin satamat täyttyvät veneilyn harrastajista. Minulle oli melkoinen yllätys, että täällä Joensuun seudulla laji on hiipumaan päin. Myös Tolonen on huolissaan siitä, että veneily ei ole saanut uusia harrastajia, harrastajien keski-ikä näyttää nousevan.

– Kyllä Joensuun Pursiseurassakin ollaan hieman huolissaan harrastajien ikääntymisestä. Mielellään nähtäisiin toiminnassa mukana nuorempiakin kasvoja, niin purjeveneilyn kuin moottoriveneilyn parissa.

Lopuksi Kuivalainen ja Tolonen kehuvat Rääkkylän venesatamaa, joka sai hiljattain valtakunnallista tunnustusta.