Syrjäseudulle talletusautomaattia ei kannata odotella

Automatia laajentaa talletusautomaattien verkostoaan vauhdilla Suomen suurimpiin kaupunkeihin. Haja-asutusalueille TalletusOtto-automaatteja ei ole tulossa.

Kotimaa
Automaatin kyltti.
Hanna Lumme / Yle

TalletusOtto-automaattien verkko laajenee nopeasti. Tavoite on, että juhannukseen mennessä automaatteja olisi noin 50 ympäri Suomen suurimpia kaupunkeja.

Lahden ensimmäinen talletusautomaatti avattiin viime torstaina, ja se on ollut tiiviissä käytössä. Seuraava asennetaan kauppakeskus Trioon kesäkuussa ja lisää on luvassa, jos kysyntää riittää.

– Olemme toimineet puolisen vuotta pääkaupunkiseudulla. Viime kuusta alkaen olemme laajentaneet muualle Suomeen. Tahti kiihtyy eli useita talletusautomaatteja asennetaan uusille paikkakunnille joka viikko huhti–toukokuun vaihteesta alkaen, sanoo kehitysjohtaja Jyri Marviala Automatia Pankkiautomaatit Oy:stä.

Pienille paikkakunnille ja haja-asutusalueille TalletusOtto-automaatteja ei ole kuitenkaan tulossa.

– Se edellyttäisi, että talletuspalveluille olisi kysyntää, mutta sitä ei pieniltä paikkakunnilta löydy riittävästi.

Automaattiverkostoa karsitaan kaupunkien keskustoissa

Vaikka Otto-automaatteja pyritään säilyttämään kattavasti ympäri maata, vähäisellä käytöllä olevia automaatteja ei uusita.

– Jos paikkakunnalla on entuudestaan automaatti ja se on lähiseutujen ainoa, se todennäköisesti säilyy. Mutta uusia automaatteja pienille paikkakunnille ei tässä vähenevän käteiskäytön maailmassa olla viemässä, Marviala arvioi.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana käteisautomaattien määrä ei ole juuri vähentynyt, vaikka käteisen käyttö on vähentynyt yli kolmanneksella. Käteisautomaattiverkosto tuleekin vääjäämättä supistumaan. Valtakunnallinen kattavuus pyritään kuitenkin säilyttämään.

– Otto-automaattien määrä vähentyy tulevina vuosina erityisesti kaupunkikeskustoissa, joissa automaatteja on useita. Joten dramaattisesta muutoksesta ei ole kysymys, Marviala sanoo.