1. yle.fi
  2. Uutiset

Miekkamies asteli näissä maisemissa – Janakkala haaveilee historiansa tuotteistamisesta

Janakkalan miekkamiehen jalanjäljillä ovat halunneet liikkua myös kansainväliset toimittajat kuten brittitelevisio. Janakkala on lähtenyt rakentamaan muinaisia polkuja, koska seudun historiassa riittää ammennettavaa. Viime syksynä löytyneen "miekkamiehen" tarinallistaminen ja tuotteistaminen historian vetonaulaksi houkuttelee.

Kotimaan uutiset
Hakoisten linnavuorelta avautuu näköala myös Janakkalan kirkolle ja Pyhän Laurin lähteen suuntaan
Janakkala haluaa tuotteistaa historiansa. Suunnitelmissa on muun muassa tarinan luominen Janakkalan miekkamiehelle. Toukokuussa Laurinmäen museoalueella ryhdytään tarjoamaan museo- ja luontopolun varrelta historiaan liittyviä elämyksiä koululaisille ja päiväkotilapsille.

Janakkalan muinaishistoriasta löytyy runsaasti tarinoita, ja niitä tuntuu olevan helppo hyödyntää. Jäännöksiä rautakaudelta, Hakoisten linnavuoren maisemat, Pyhän Laurin lähde, joka tunnettiin pakana-aikoina Taaran lähteenä. Nimestä onkin useita tulkintoja; liittyykö se Viroon, sillä virolaisilla oli sodanjumala Turisas. Yhden paikallisen tarinan mukaan Taara oli seudun kyläpäällikkö, joka pelasti viholliselta kaatamalla tervaa läheiseen jokeen. Suomalaiset kävivät kristinuskon tulosta huolimatta lähteellä, jonka vettä käytettiin erilaisten sairauksien hoitoon. Ja aivan lähteen nurkilla sijaitsee Janakkalan miekkamiehen löytöpaikka, pelto, josta löytyi muinainen kalmisto 1300-luvulta.

– Kyllä täällä mielikuvitus lähtee lentämään ja maisemat ovat niin hienoja. Toiveena olisi saada nämä elämykseksi, että täällä on ollut kehittynyttä muinaiskulttuuria, sanoo Sami Karhusaari Hämeenlinnan lasten ja nuorten kulttuurikeskus ARX:sta. Hänen suosikkipaikkansa ovat kuppikivi ja Määkyn mäki, mistä avautuu kansallismaisema Hakoisten linnavuorelle ja vesistölle.

Karhusaaren mielestä suomalaisten yleissivistykseen pitäisi saada paremmin tietoon itsenäinen muinaishistoria. Kuvaavaa on, että kristinuskon tultua Pyhän Laurin lähteen uhrilehdon puut kaadettiin 1700-luvulla.

– Meillä oli miekkamiehen aikoina oma yhteiskuntajärjestelmämme ja uskomukset, joista ei valitettavasti suuri yleisö kovin paljon tiedä.

Miekkamies kutkuttaa

Janakkalan kulttuurisihteerin Piia Lievetmursun mukaan miekkamiehen löytyminen ja kansainvälinen kiinnostus puhuttaa kunnassa kovasti.

– Yritämme tuotteistaa miekkamiehen. Täällä Pyhän Laurin lähteen vieressä Laurinmäelläkin on hieno museoalue ja muinaispolku, jolla olisi kertomista tuleville sukupolvillekin.

Janakkalan kunta on tehnyt yhteistyötä Museoviraston kanssa ja järjestänyt kevään aikana jo tutkija Simo Vanhatalon Miekkamies-luennon kiinnostuneille. Brittiläinen televisioyhtiökin on käynyt tekemässä juttua.

– Kun vain osaisimme tuotteistaa miekkamiehen historian oikealla tavalla. Odottelemme lopullisia tutkimustuloksia, ja niillä mennään ja sitten yritetään hyödyntää, että muutkin kiinnostuisivat tästä muinaisesta alueesta.

Suomalaisen muinaisuskon uskomusten galleriaa, muinaistarinoita ja muinaisluontopolkua rakennetaan Janakkalassa parhaillaan lapsille ja nuorille. Myöhemmin kenties aikuisillekin..

Lue seuraavaksi