Saksan vaatimus Venäjälle: Käyttäkää vaikutusvaltaanne Etyj-tarkkailijoiden vapauttamiseksi

Saksan ulkoministeri keskusteli tapauksesta Venäjän ulkoministerin kanssa puhelimessa. Saksa vaatii tarkkailijoita vapaaksi "välittömästi, ilman ehtoja ja vahingoittumattomina".

Ulkomaat

Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier ja Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov ovat keskustelleet Itä-Ukrainassa siepattujen Etyj-tarkkailijoiden tilanteesta. Saksan aloitteesta käydyn puhelinkeskustelun sisällöstä ei ole kerrottu julkisuuteen, mutta aiemmin maanantaina Saksa vaati Venäjää käyttämään vaikutusvaltaansa separatistien vankeina olevien tarkkailijoiden vapauttamiseksi "välittömästi, ilman ehtoja ja vahingoittumattomina".

Saksan mukaan Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin tarkkailijoiden vangitsemisessa on kyse panttivankien ottamisesta.

Perjantaina siepattujen tarkkailijoiden joukossa on kolme saksalaista sotilastarkkailijaa, yksi saksalainen tulkki ja yksi tarkkailija sekä Tanskasta, Puolasta että Tšekistä. Separatistien vankina ollut ruotsalainen tarkkailija vapautettiin sunnuntaina terveydellisistä syistä.

Separatistien mukaan Etyj-tarkkailijoiden joukossa olisi sotilasliitto Naton vakoojia. Slovjanskin venäläismielisten johtajan Vjatšeslav Ponomarjovin mukaan tarkkailijoiden vapauttamisen yhtenä ehtona on pidätettynä olevien separatistien vapauttaminen.

Lähteet: AP, Reuters, Itar-Tass