1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

S-ryhmä ajoi porkkananviljelijän ahtaalle

Suuret kauppaketjut kyykyttävät surutta maataloustuottajia. Forssan Koijärvellä asuva porkkananviljelijä Irmeli Vinnikainen joutui räätälöimään tuotantonsa uusiksi, kun S-ryhmä viime vuonna yllättäen sanoi tuotantosopimukset irti pienempien porkkanan tuottajien kanssa.

Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Elettiin viime vuoden huhtikuuta. Forssalaisella porkkananviljelijällä Irmeli Vinnikaisella oli valmiina siemenet, lannoitteet ja torjunta-aineet, kun S-ryhmältä tuli ilmoitus siitä, että se irtisanoo viljelysopimuksen lähes 30:en porkkananviljelijän kanssa.

– Meillä oli ollut viljelysopimukset S-ryhmän kanssa 20 vuotta. Niitä oli jatkettu aina vuosittain. Mutta vuosi sitten, kolme viikkoa ennen kuin mentiin pelloille, tuli viljelijöille ilmoitus: Kiitos yhteistyöstä! Me jatkamme vain suurimpien tuottajien kanssa, Irmeli Vinnikainen muistelee vuodentakaista aikaa.

Kauppaketjun ilmoitus teki aikamoisen loven elämään, ja siinä vietiin mattoja jalkojen alta.

Sitä alkoi kyseenalaistaa myös omaa ammattitaitoa.

Irmeli Vinnikainen

– Sitä alkoi kyseenalaistaa myös omaa ammattitaitoa. Vaikka kuinka tietää, että jokainen firma tekee omat päätöksensä, niin ilmoitus sattui henkisesti. Tieto tuli niin pienellä aikajänteellä.

Ei sopeutumisaikaa, silti selvittiin

Vinnikaisen mukaan sopimuksen irtisanominen ei olisi tuntunut niin pahalta, jos siihen olisi ollut vaikka puoli vuotta aikaa sopeutua.

Oli kolme viikkoa aikaa miettiä, miten elämä käännetään.

Irmeli Vinnikainen

– Olisi ehtinyt hakea uudet markkinat ja olisi ehtinyt myös asennoitua uudella tavalla. Mutta tuolloin oli kolme viikkoa aikaa miettiä, miten elämä käännetään ja mitä tässä ruvetaan tekemään.

Irmeli Vinnikainen meni ostamaan vaaleanpunaiset hanskat, ja mietti, että hän heittää ne keväällä tyylillä tiskiin. Toisin kuitenkin kävi.

– Kun tänä keväänä aurinko alkoi paistaa, niin löysin itseni siemenvarastosta miettimästä, että mitä maahan laitetaan!

Vinnikaisten tilalla viime kevään ahdinko ratkaistiin vähentämällä viljelyalaa huomattavasti. Varastoon seisomaan jääneet porkkanat myytiin vähitellen pitkin talvea.

S-ryhmä halusi eroon varastoista

S-ryhmä ostaa mahdollisimman paljon juureksia suoraan myymälöihin. Hankintajohtaja Jari Simolin Inex Partnersista sanoo, että S-ryhmä sanoi vuosi sitten irti tuotantosopimuksia porkkananviljelijöiden kanssa siitä syystä, että se halusi eroon varastoista.

S-ryhmä pyrki näin parantamaan tuotteiden tuoreutta, sanoo Simolin. S-ryhmä sanoi vuosi sitten yllättäen irti tuottajasopimukset lähes 30 porkkananviljelijän kanssa. Joukossa oli myös hämäläisiä tuottajia.