Nokia-mies Rajeev Suri on lukutoukka

Intialainen valmistui samasta Mangaloren yliopistosta kuin Satya Nadella, joka johtaa nyt Microsoftia.

talous
Rajeev Suri
Nokia / EPA

Nokian ja Microsoftin toimitusjohtajavalinnat osuivat erikoisella tavalla yksiin. Kumpaakin teknologiataloa johtaa nyt nelikymppinen intialaislahjakkuus, vieläpä samasta Mangaloren yliopistosta, josta molemmat valmistuivat insinööreiksi.

Nokian uudella toimitusjohtajalla Rajeev Surilla, 46, on hyvin kansainvälinen menneisyys. Hän varttui suureksi osaksi Kuwaitissa, mutta on asunut myös Suomessa, Britanniassa, Nigeriassa, Saksassa ja Singaporessa. Leijonanosan työurastaan hän on ollut Nokia-konsernissa, missä aloitti markkinointitehtävissä lähes 20 vuotta sitten.

Rajeev Suri astuu Nokian toimitusjohtajaksi verkkopuolelta eli NSN:n toimitusjohtajan pestistä. Tuota työtä ennen hän vastasi NSN:n palveluliiketoiminnasta ja sai kasvatettua sitä huomattavasti. NSN:n mukaan palvelujen osuus liiketoiminnasta oli vain kolmasosan vuonna 2007, mutta paisui Surin käsissä 45 prosenttiin. Tänä päivänäkin palvelut muodostavat noin puolet NSN:stä.

Surin perheeseen kuuluu vaimo Nina ja kaksi lasta. Hänen työpaikkansa on Espoossa, joskin NSN:n luotsaaminen on ollut jatkuvaa maailmalla matkustamista.

Vapaa-ajallaan Rajeev Suri on kyltymätön lukija, nauttii musiikista, pelaa tennistä ja tutustuu perhematkoilla uusiin paikkoihin ja kulttuureihin, NSN kertoi aiemmassa nimitystiedotteessa vuonna 2007.

Tuolloin yhtiö myös ylisti Surin roolia merkittävien sopimusten neuvottelijana ja markkinaosuuksien kasvattajana.

Ohjelmistojätti, Nokian kännykkäyksikön ostanut, Microsoft valitsi helmikuussa historiansa kolmanneksi toimitusjohtajaksi Satya Nadellan. Hänellä oli takanaan karkeasti samanpituinen ura Microsoftissa kuin Surilla Nokia-konsernissa. Molemmat ovat syntyneet 1967.