1. yle.fi
  2. Uutiset

Saimaan järvilohelle kuljetetaan kutusoraa helikopterilla – video

Voimayhtiö Vattenfall aloitti Ala-Koitajoen koskien soraistukset helikopterilla. Tarkoituksena on äärimmäisen uhanalaisen Saimaan järvilohen pelastaminen sukupuutolta. Voimayhtiö myöntää, että kutupesien tuhoutuminen veden juoksuttamisen takia vaikutti koskien kunnostuspäätökseen.

luonto
Helikopteri ja kuljetussäiliö.
Helikopteri kuljettaa soraa järvilohien lisääntymiskoskiin.

Ala-Koitajoen koskien kunnostus helikopterilla on alkanut. Voimayhtiö Vattenfall maksaa Pamilonkosken ja Kuusamonkosken soraistuksen, jotta äärimmäisen uhanalainen Saimaan järvilohi voisi lisääntyä koskissa. Kutusoraa ajetaan kahteen koskeen yhteensä 100 kuutiota.

Yhteen kuormaan mahtuu noin 700 kiloa soraa. Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen tutkimusmestari seisoo koskessa ja opastaa helikopterikuskia, mihin tyhjentää sorakuorma.

Soran helikopteri levitys maksaa Vattenfallille muutamia kymmeniätuhansia euroja. Vattenfallilla on velvollisuus tehdä seuranta- ja tutkimustyötä Saimaan järvilohen elinolosuhteista.

– Puhutaan sadoistatuhansista euroista, Vattenfallin johtaja Erik Mälkki sanoo.

Voimayhtiö toivoo saavansa panoksestaan positiivista julkisuutta.

Ilman muuta se myötävaikutti tähän asiaan.

Erik Mälkki

– Viime aikoina on puhuttu kriittisesti vesivoiman tuotannosta, mutta meidän tarkoitus on näyttää, että voimme tehdä yhteistyötä. Voimme yhdistää voimantuotannon ja kala-asiat näissä samoissa vesistöissä.

Viime syksynä Vattenfall sai negatiivista huomiota, kun sen tekemät juoksutukset tuhosivat järvilohen kutupesiä. Voimayhtiön mukaan teko välttämätön. Viranomaiset antoivat tuolloin luvan lisäjuoksutuksiin.

– Ilman muuta se myötävaikutti tähän asiaan, Mälkki tunnustaa.

Kun Vattenfall saa valmiiksi Pamilonkosken ja Kuusamonkosken soraistukset, helikopteri siirtyy ELY-keskuksen käyttöön. ELY-keskus maksaa Siikakosken soraistuksen helikopterilla. ELY-keskus on kunnostanut koskia jo aiemmin kaivinkoneen avulla.

Lue seuraavaksi