1. yle.fi
  2. Uutiset

Ylimääräisestä sädehoidosta tulee kauppatavaraa

Etelä-Karjalan keskussairaalan ylimääräisille sairaalapalveluille tulee hinnasto. Tämän jälkeen esimerkiksi sädehoitoja ja mahdollisesti synnytyksiä voitaisiin myydä ulkopuolisille yksityisten palvelujen tapaan.

sädehoito
Etelä-Karjalan keskussairaalan sädehoitolaite
Yle

Etelä-Karjalan keskussairaala aikoo aloittaa sairaalapalveluiden myynnin. Myytäviä palveluita voisivat olla esimerkiksi sädehoito, dialyysihoito ja mahdollisesti synnykset, joissa on ajoittain ylikapasiteettia. Hoitojen myyntihinnaksi kaavaillaan yksityissairaaloiden käyttämää hintatasoa, joka on noin 2,5 kertaa kunnilta perittävää hintaa suurempi.

Tähän mennessä yksittäisiä kyselyitä on tullut lähinnä Suomessa pitkään asuneilta, lähinnä venäläisiltä. Palveluille olisi kysyntää ainakin kuukausittain. Hoidoille tarvitaan hinnasto, jotta niitä voidaan kysyttäessä myydä.

– Joissain tilanteissa tuntuu jopa inhimilliseltä hoitaa, jos meillä on ylimääräistä hoitaja- ja lääkärikapasiteettia. Me kuitenkin tarvitsemme palveluille hinnan ja hallituksen luvan, että voimme myydä palveluita, sanoo terveys- ja vanhuspalvelujen johtaja Tuula Karhula Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiristä.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin omien asiakkaiden palvelunsaantia myynnillä ei vaarannettaisi. Myytävät palvelut koskisivat vain ylivuotokapasiteettia ja yksittäisiä tapauksia. Jokaisen potilaan kohdalla johtajaylilääkäri päättäisi palvelun myynnistä tapauskohtaisesti.

Lue seuraavaksi