Lentoetsintää voitaisiin tehostaa

Keski-Suomessa pyritään aktivoimaan vapaaehtoisia pelastuslentäjiä, sillä tarve ilmasta tehtäville etsintälennoille on kova. Tällä hetkellä poliisi ei juurikaan hyödynnä vapaaehtoisia ilmasta tehtävissä etsinnöissä, vaikka se tuottaisi säästöjä.

lentopelastus
Näkymä lentokoneesta.
Yle

Kadonneet ihmiset ja ajoneuvot löydetään lentokoneen avulla paljon nopeammin kuin maastoa tai vesistöä haravoimalla, ja apu saadaan parhaassa tapauksessa ajoissa perille. Keski-Suomessa voitaisiin vapaaehtoisia hyödyntää pelastuslennoilla paljon nykyistä enemmän.

– Poliisi olisi hyvä yhteistyökumppani, mutta kerholaiset eivät ole aktiivisesti pitäneet yhteyttä, sanoo vapaaehtoisten Suomen Lentopelastusseuran valmiuspäivystäjä Ali Hiltunen.

Esimerkiksi Kuopiossa poliisi hyödyntää paljon vapaaehtoisia pelastuslentäjiä.

Kun Keski-Suomessa poliisi tarvitsee apua etsinnöissä, yhteyttä otetaan Tampereella sijaitsevaan lentopelastuskeskukseen. Sieltä ohjataan paikalle viranomaisapua, esimerkiksi rajavartioston helikopteri.

– Olemme tyytyväisiä siihen, että vuorokauden ympäri apua saadaan nopeasti, sanoo komisario Juha Mäntynen Sisä-Suomen poliisilaitokselta.

Mäntysen mukaan poliisissa on sovittu, että yhteydet hoidetaan Lentopelastuskeskuksen eikä vapaaehtoisten kautta.

– Tehtävillä on yleensä kiire, ja Lentopelastuskeskus tarjoaa ammattiapua ja sopivaa kalustoa, hän linjaa.

Vapaaehtoisten mukaan he voisivat säästää etsinnässä selvää rahaa. Rajavartiolaitoksen helikopterin lentotunnin hinta on 6000 euroa, kun vapaaehtoiset lentävät pienkoneilla 250 eurolla tunnissa.

– Eiköhän viranomaisilla ole omat työnsä. Me olisimme hyvä käsikassara, eikä poliisille tulisi kustannuksia, kun lentopelastus maksetaan Sisäasiainministeriön määrärahoilla, sanoo Lentopelastusseuran Hiltunen.

Suomen Lentopelastusseura aikookin nyt entisestään aktivoida toimintaansa Keski-Suomen alueella. Lentokoneesta tehtävien havaintojen lisäksi tarvitaan aina etsijöitä maalle ja vesistöihin, jotka vievät avun perille lentokoneesta havaittuun kohteeseen.