Yhdysvallat laajensi Ukraina-pakotteitaan Putinin lähipiiriin

Pakotelistalla olevista yrityksistä useilla on yhteys Suomen kansalaisuuden omaavaan liikemies Gennadi Timtšenkoon. Muutamalla yrityksellä on yhteys Rotenbergin veljeksiin. USA sanoo olevansa valmis laajentamaan pakotteita edelleen, mikäli Venäjä "jatkaa provokaatioitaan Ukrainassa".

Ulkomaat
Vladimir Putin
RTR

Yhdysvallat on laajentanut Ukraina-pakotteensa koskemaan seitsemää venäläisviranomaista ja 17 yritystä, joilla on yhteyksiä Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin. Pakotetoimiin kuuluvat muun muassa Yhdysvalloissa olevien varojen jäädytykset ja matkustuskiellot, kertoo Valkoinen talo.

Lisäksi USA ei anna jatkossa vientilupia sellaisille korkean teknologian laitteille, joita Venäjän armeija voisi hyödyntää.

Uudella pakotelistalla ovat muun muassa varapääministeri Dmitri Kozak, presidentti Putinin Krimin-lähettiläs Oleg Belaventsev sekä duuman ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja ja duuman varapuhemies Aleksei Puškov. Pakotelistalla olevista yrityksistä useilla on yhteys Suomen kansalaisuuden omaavaan liikemies Gennadi Timtšenkoon. Parilla yrityksellä on yhteys Rotenbergin veljeksiin. Boris Rotenbergillä on Suomen kansalaisuus.

Valkoinen talo perustelee pakotteiden laajentamista sillä, ettei Venäjä ole täyttänyt antamiaan lupauksia Itä-Ukrainan tilanteen rauhoittamisesta. USA sanoo olevansa valmis laajentamaan pakotteita edelleen, mikäli Venäjä "jatkaa provokaatioitaan Ukrainassa".

Myös Euroopan unionin korkea-arvoiset diplomaatit kertovat, että EU on päättänyt lisätä 15 uutta nimeä Venäjä-pakotteiden listalle.

Timtšenkon omistama Volga Group pitää Yhdysvaltain pakotteita poliittisina, ja sanoo selvittävänsä niiden oikeudellisia ja taloudellisia seurauksia.

Lähteet: Reuters, AFP, AP, Itar-Tass