Ouch! tuo showpainin ja kissatappelut teatteriin

Turkulainen Linnateatteri pureutuu näyttämötaisteluun ja pohtii väkivaltaviihteen olemusta ja tarpeellisuutta teatterissa.

kulttuuri
Naamiopäiset miehet painivat
Paula Koskinen / Yle

Linnateatterissa esitettävä Ouch! tuo elokuussa lavan täyteen tappelua. Tarkoitus on paitsi viihdyttää, myös kantaa oma vastuunsa väkivaltaviihteen olemuksesta ja sen tarpeellisuudesta ja roolista teatterissa.

– On mielenkiintoista, että niin harvoin puhutaan, mikä on tekijän vastuu ja miten väkivaltaan pitäisi suhtautua, esityksen ohjaaja ja näyttämötaistelun opettaja Oula Kitti sanoo.

Ihmiset haluavat katsoa väkivaltaa, vaikkeivät sitä todellisuudessa pidäkään hyväksyttävänä. Ja koska kysyntää on, myös tekijöitä riittää.

– Herää kysymys, vastaammeko me siihen kysyntään tarjoamalla aina vain raaempaa väkivaltaa. Samanaikaisesti suurin osa tekijöistä ei varmaankaan allekirjoita sitä, että väkivalta on ihanaa. Paradoksi kaiken takana on se, mistä tämä esitys kertoo.

Harjoittelu vie aikaa

Näyttämötaistelun ala on perinteisesti ollut Suomessa hyvin kapea. Yleisö on nähnyt vain stunttitaisteluja tai teatterimiekkailua.

Oula Kitti

Ouch!-esityksen suunnittelu aloitettiin kolme vuotta sitten. Niin kauan on myös näyttelijöistä, tanssijoista ja sirkustaiteilijoista koottu tiimi treenannut. Näyttämötaistelu ei suju heiltäkään itsestään.

– Tässä on niin paljon kyse omanlaisestaan aggression näyttelemisestä. Lisäksi tässä on paljon sellaisia asioita, jotka perustuvat kontaktiin ja turvallisuuteen, kertoo Kitti, joka on itse opettanut suurinta osaa Ouch!:n esintyjistä.

Näyttämötaistelua laajalla skaalalla

Linnateatterin lavalla loppukesästä nähtävä väkivalta on monipuolista: ainakin nyrkkitappeluita, painia, ampuma-aseita.

Tässä on niin paljon kyse omanlaisestaan aggression näyttelemisestä.

Oula Kitti

– Mikä niitä yhdistää, on se, että me tyylittelemme paljon. Emme ehkä pyrikään kaikissa kohdissa tekemään mahdollisimman autenttisesti, kyse on kuitenkin taiteenlajista.

Kitti toteaa, että Suomessa näyttämötaistelun ala on perinteisesti ollut hyvin kapea – yleisö on nähnyt yleensä vain stunttitaisteluja tai teatterimiekkailua.

– Meidän ryhmämme mielipide on, että näyttämötaistelun mahdollisuudet ovat paljon laajemmat. Se on yksi tutkimuskulma tässä, että mihin kaikkeen tämä meidän erikoisosaamisalueemme taipuu, Kitti sanoo.