Perussuomalaiset ranskalaisessa mediassa: Lieksa ja energiansäästölamppu esillä

Ranskan television toimittaja on kiertänyt Suomea perussuomalaisia koskevan juttusarjan merkeissä. Tavoitteena on ollut selvittää puolueen suosion taustoja.

ilmiöt
kuvakaappaus Francetv:n sivuilta
Kuvakaappaus FranceTV:n nettisivuilta

Ranskan television toimittaja on kiertänyt Suomea ja tehnyt juttuja perussuomalaisista muun muassa puolueen vahvoilla kannatusalueilla Joensuussa ja Lieksassa. Toimittaja Salomé Legrandin juttusarja koskee populististen puolueiden suosiota Euroopassa.

Lieksaa koskevaan juttuun toimittaja on haastatellut muun muassa paikallislehden päätoimittaja Marja Mölsää, perussuomalaisia äänestänyttä Hannes Nevalaista, puolueen edustaja Tuula Koposta, poliisipäällikkö Taisto Huokkoa ja somalien edustaja Farah Mohamed Harsia.

– Lieksassa on liikaa köyhyyttä, jotta voitaisiin hyväksyä heidät (pakolaiset). Halutaan pysyä keskenään, halutaan pysyä valkoisina, lieksalainen Hannes Nevalainen toteaa FranceTV:n nettisivuilla olevan jutun mukaan.

–Je pense pas qu'il y ait quelque chose de mal en eux, mais à Lieksa, on est trop pauvres pour les accepter, on veut rester entre nous, on veut rester blancs

Jutussa tuodaan esille myös muun muassa vuoden 2013 lopulla kohua herättänyt kokoussalitapaus Lieksassa. Lieksalaisen kunnallispoliitikon kerrottiin vaatineen uutta kokoustilaa sillä perusteella, että somalialaiset kokoontuvat samassa paikassa.

EU:ssa on kyse myös lampuista

Toimittaja Salomé Legrand on tavannut Pohjois-Karjalassa myös muita perussuomalaisten edustajia kuten Sami Palviaisen, Heimo Konttisen ja Jari Turpeisen. Toimittaja kertoo kysyneensä miehiltä esimerkkiä EU-tason päätöksestä, jolla olisi negatiivisia vaikutuksia suomalaisten elämään. Pohdinnan jälkeen esille oli noussut energiansäästölamppu.

– Ennen tavalliset lamput lämmittivät hieman, toisin kuin nykyiset uudet lamput, Perussuomalaisten Pohjois-Karjalan piirin puheenjohtaja Sami Palviainen toteaa jutussa.

– Avant les ampoules ordinaires chauffaient un peu, et cela contribuait au chauffage des maisons dans un pays froid comme la Finlande... ce que ne font pas les nouvelles ampoules.

Salomé Legrandin mukana tulkkina toimi maakunnassa toimittaja-kirjailija Jean-Pierre Frigo. Pariisiissa 1950-luvulla syntynyt Frigo näkee esimerkiksi Lieksassa syntyneet maahanmuuttajiin liiittyvät jännitteet kahdessa valossa.

- Tilanne on surullinen, mutta toisaalta ymmärrän tilanteen. Suuri määrä pakolaisia tulee kuntaan, jossa ihmisillä ei ole juuri kokemuksia maahanmuuttajista. Tällaisia konflikteja on ollut myös Ranskassa, Jean-Pierre Frigo toteaa.