Ambulanssin saanti Etelä-Karjalan maaseudulle maan hitainta

Etenkin harvaan asuttu maaseutu on Eksotessa heikoissa kantimissa. Myös Eksoten palvelutasoa koskeva tavoite on matala verrattuna muuhun Suomeen.

maaseutu
Ensihoitajia päivystämässä Joutsenon paloasemalla
Yle

Ambulanssin saanti Etelä-Karjalan maaseudulle on hitainta koko maassa. Vähintään hätäensiapuun pystyvä yksikkö ehtii maaseututaajamiin kahdeksassa minuutissa alle kolmanneksessa, 31 prosentissa tapauksista.

Muualla asutulla maaseudulla ihmisen henkeä uhkaavassa tilanteessa kahdeksaan minuuttiin päästään vain kahdeksassa prosentissa hälytyksistä.

Viidessätoista minuutissa kirkonkylille apu saapuu noin kahdeksassa tapauksessa kymmenestä. Sen sijaan syrjäisemmällä maaseudulla tilanne on maan huonoin, 41 prosenttia.

Myös kaupunkien lähiöissä Eksoten tilanne on maan heikoimpia. Kahdeksan minuutin sisällä apu saapuu vain puolessa hätätapauksista, mutta viisitoista minuuttia riittää jo 91 prosentissa.

Kaupunkien keskustaajamissa Etelä-Karjalan tilanne on suunnilleen maan keskikastia. Kahdeksan minuutin sisällä ambulanssi saapuu 86 prosentissa tapauksista.

Kustannukset maan keskiarvon tietämissä

Ensihoidon kustannukset asukasta kohden ovat Eksotessa maan keskiarvon tietämissä. Ne ovat 35,5 euroa asukasta kohden, kun taas tässä asiassa kalleimmassa sairaanhoitopiirissä Länsi-Pohjassa ne ovat kaksinkertaiset. Kymenlaaksossa palvelut tuotetaan asukasta kohden samalla hinnalla kuin Etelä-Karjalassa.

Ambulanssien kulkuajat pysyvät kaikissa tapauksissa Eksoten tavoitteiden sisällä. Tavoitteet on kuitenkin asetettu kaupunkikeskustoja lukuunottamatta huomattavasti alemmaksi kuin muualla maassa.

Tiedot sairaanhoitopiireiltä ja Kuntaliitolta keräsi Ylen A-studio.