Asiantuntija: Pakotelistalla ei ole Suomen taloudelle strategisesti merkittäviä yrityksiä

Listalla olevista yhtiöistä 11:n taustalla on liikemies Gennadi Timtšenko tai hänen hallinnoimansa Volga Group -yhtiö. Johtaja Kai Mykkänen Elinkeinoelämän keskusliitosta sanoo, että suomalaisyritysten kannattaa käydä pakotelistalle joutuneiden venäläisyritysten lista läpi.

Ulkomaat

Yhdysvallat on ilmoittanut uusista Venäjään kohdistuvista pakotteista. Maanantaina julkistetulla listalla pakotteet laajenivat koskemaan 17 yhtiötä.

Listalla olevista yhtiöistä 11:n taustalla on liikemies Gennadi Timtšenko tai hänen hallinnoimansa Volga Group -yhtiö.

Timtsenkolla on Venäjän kansalaisuuden lisäksi myös Suomen kansalaisuus.

– Sen voi nähdä, että listalla olevilla yrityksillä ei ole Euroopan tai Suomen taloudelle strategista merkitystä. Eri asia olisi, jos listalla olisi esimerkiksi Gazprom tai jokin vastaavanlainen yritys. Nämä ovat yksittäisiin liikemiehiin kohdistuvia pakotteita, arvioi johtaja Kai Mykkänen Elinkeinoelämän keskusliitosta.

Mykkänen sanoo, että suomalaisyritysten kannattaa käydä pakotelistalle joutuneiden venäläisyritysten lista läpi.

Suomalaisyhtiöt voivat laillisesti yhä toimia Yhdysvaltojen pakotelistalle joutuneiden yritysten kanssa.

– Suomalaisyritysten kannattaa arvioida tilanteensa, jos on tekemisissä listalla olevien yritysten kanssa.

Vaikeuksia voi tulla esimerkiksi jonkin tarvittavien komponenttien toimittamisessa tai saatavien maksujen kanssa.

Volga Groupin omistamiin yrityksiin kuuluu muun muassa öljytuotteiden kuljetuksiin erikoistunut Transoil, mineraalivesi- ja virvoitusjuomayhtiö Aquanika, Moskovan lentokentän infrastruktuurista vastaava Avia Group ja erilaisia rakennustöitä tekevä Stroytransgaz.

– Meillä ei ole tietoa kaikista sopimuksista, joita suomalaisilla voi näiden pakotelistalla olevien yritysten kanssa olla, kattavaa tietoa tuskin on kellään, Mykkänen arvioi.

11 Timtsenkoon kytkeytyvien yritysten lisäksi tuoreella listalla olevista venäläisyrityksistä kahta omistavat tai hallinnoivat Arkadi ja Boris Rotenberg, yhtä yritystä Arkadi Rotenberg. Myös Boris Rotenbergillä on Suomen kansalaisuus.

Loput kolme pakotelistalle päätynyttä yritystä ovat venäläispankki Rossijan omistamia tai hallinnoimia.