Venäjän ulkoministeriö käyttää kovaa kieltä Itä-Ukrainasta: Keskitysleiri, noitavaino, kidutus

Venäjän Etyj-suurlähettiläs nimittää järjestön päätöstä lähettää sotilastarkkailijoita Itä-Ukrainaan erittäin vastuuttomaksi. Etyjin mukaan Venäjällä on tärkeä rooli venäläismielisten separatistien vankina olevien Etyj-tarkkailijoiden vapauttamisessa.

Ulkomaat

Venäjän ulkoministeriö vaatii Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestöä ja kansainvälisiä ihmisoikeusjärjestöjä "tuomitsemaan mahdollisimman voimakkaasti ihmisoikeusloukkaukset Ukrainassa". Ministeriön kovasanaisessa lausunnossa Moskovan kerrotaan olevan erittäin huolestunut "tiedoista", joiden mukaan Ukrainaan on rakennettu tuhansille ihmisille tarkoitettuja väliaikaisia pidätyskeskuksia.

– Pidätyskeskukset muistuttavat natsien keskitysleirejä, Venäjän ulkoministeriö väittää, ja vaatii Ukrainan hallintoa vapauttamaan välittömästi kaikki "poliittiset vangit".

Ministeriö nostaa esille erityisesti Donetskin alueen kuvernööriksi julistautuneen Pavel Gubarevin, jonka Ukrainan viranomaiset ovat pidättäneet. Venäjän mukaan tätä on kidutettu.

– Pavel Gubarev ei ole ainoa Kiovan hallinnon poliittinen vanki. Tiedotusvälineiden raporttien perusteella meillä on syytä uskoa, että käynnissä on noitavaino, ulkoministeriö maalailee.

Venäjän Etyj-suurlähettiläs Andrei Kelin arvostelee puolestaan Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön päätöstä lähettää sotilastarkkailijoita Itä-Ukrainaan. Kelinin mukaan tarkkailijoiden lähettäminen oli erittäin vastuutonta. Samalla hän kuitenkin huomauttaa, että konfliktin helpottamiseksi olisi hyvä, jos separatistit vapauttaisivat vankeinaan olevat seitsemän Etyj-tarkkailijaa.

Etyj korostaa Venäjän roolia

Saksa vaati aiemmin maanantaina Venäjää käyttämään vaikutusvaltaansa venäläismielisten separatistien Slovjanskissa sieppaamien tarkkailijoiden vapauttamiseksi "välittömästi, ilman ehtoja ja vahingoittumattomina".

Myös Etyjin puheenjohtajana tällä hetkellä toimiva Sveitsin liittopresidentti Didier Burkhalter korostaa Venäjän roolia tilanteen ratkaisemisessa. Hänen mukaansa Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov on vakuuttanut haluavansa tilanteen ratkeavan nopeasti.

– Tätä viestiä ei ole kuultu kunnolla Slovjanskissa, Burkhalter toteaa.

Hän sanoo Ety-järjestön tekevän kaikkensa, jotta vangitut tarkkailijat pääsisivät palaamaan turvallisesti. Samalla hän painottaa, ettei lunnaita olla valmiita maksamaan missään tapauksessa.

– Haluamme heidät vapaiksi, muttemme keskustele lunnaista, Burkhalter sanoo.

Burkhalterin mukaan Etyjin tarkkailuoperaation laajentaminen riippuu nyt siitä, pystyykö Ukraina takaamaan tarkkailijoiden turvallisuuden.

Perjantaina siepattujen joukossa on kolme saksalaista sotilastarkkailijaa, yksi saksalainen tulkki ja yksi tarkkailija sekä Tanskasta, Puolasta että Tšekistä. Separatistien vankina ollut ruotsalainen Etyj-tarkkailija vapautettiin sunnuntaina terveydellisistä syistä.

Lähteet: Reuters, Itar-Tass, AFP