Suomalaisasiantuntija tyrmää uudet Venäjän-vastaiset pakotteet: Ei välitöntä vaikutusta Ukrainan kriisiin

Yhdysvaltain ja EU:n uudet Venäjä-pakotteet ovat liian epäsuora keino Ukrainan tilanteen liennyttämiseksi, sanoo Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kivinen.

Ulkomaat
Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kivinen.
Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kivinen.Yle

Yhdysvaltojen uusilla pakotteilla sen paremmin kuin EU:n kaavailemilla uusilla sanktioillakaan ei ole Ukrainan kriisiin minkäänlaista välitöntä vaikutusta, sanoo Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin johtaja ja professori Markku Kivinen.

Aiemmin tänään Yhdysvallat asetti lisää matkustusrajoitteita ja varojen jäädyttämisiä korkea-arvoisille venäläisille sekä Venäjän presidentin Vladimir Putiniin linkittyville yrityksille. Myös Euroopan unioni päätti laajentaa pakotteita.

– Pakotteet ovat liian epäsuora keino tilanteessa, jossa on monenlaisia toimijoita ja hallitsemattomia intressejä. Nyt on päällä akuutti turvallisuuspoliittinen tilanne, eikä tällaisilla keinoilla voida siihen suoraan vaikuttaa. Pakotteet ovat symbolinen ele, Kivinen sanoo Yle Uutisille.

Esimerkiksi Itä-Ukrainan venäläismielisiin kapinallisiin ei Kivisen mukaan voida vaikuttaa jäädyttämällä muiden varoja.

"Itä-Ukrainan miehityksiä pitäisi purkaa"

Suurvallat voisivat yrittää liennyttää Ukrainan kriisiä pyrkimällä toden teolla vaikuttamaan Itä-Ukrainassa toimiviin osapuoliin, Kivinen sanoo.Yhdysvaltojen pitäisi kulissien takana yrittää vaikuttaa Ukrainan hallintoon ja Venäjän puolestaan Itä-Ukrainan venäläismielisiin kapinallisiin.

Tilannetta hankaloittaa Kivisen mukaan epäselvyys siitä, onko Venäjällä ylipäätään halua vaikuttaa Venäjä-mielisiin joukkoihin tai kuinka pitkälti Venäjän määräysvallassa joukot ovat. Sitäkään ei tiedetä, kuinka paljon Venäjä-mieliset ovat valmiita toimimaan Geneven sopimuksen mukaisesti.

– Jotain liikahdusta pitäisi tapahtua itäisen Ukrainan miehitystilanteiden purkamiseksi. Kipeästi kaivattaisiin selviä eleitä, jotka osoittavat, että ollaan menossa Geneven sopimuksen toteuttamisen suuntaan.

Neuvotteluyhteys tarvitaan Geneven sopimuksen seuraamiseksi

Kivinen pitää huolestuttavana sitä, että tuoreiden tietojen mukaan Yhdysvaltojen ja Venäjän väliltä puuttuu toimiva neuvotteluyhteys.

Uusien pakotteiden julkaisemisen jälkeen Venäjä ilmoitti ryhtyvänsä vastatoimiin, ja Venäjän mielestä Yhdysvaltain presidentinhallinto vain lisää jännitteitä pakotteita asettamalla.

Hyviä neuvotteluyhteyksiä tarvittaisiin muun muassa siksi, että Geneven sopimuksen voimaan saattamista ja noudattamista voitaisiin paremmin seurata.

– Tilanteen hallitsemattomuus näyttää aika huolestuttavalta, Kivinen sanoo.