Ylen uutisluokkalaiset vastasivat: Koulun perinteistä halutaan pitää kiinni

Koulujen uskonnolliset perinteet ovat herättäneet tänä keväänä vilkasta keskustelua. Yle Uutiset kysyi kevään kuumaan puheenaiheeseen mielipidettä myös nuorilta.

Suvivirren kolmannen säkeistön sanat. Kuva: Miki Wallenius / Yle

Kysyimme mielipidettä Suvivirrestä, uskonnollista aamunavauksista ja kouluaikana järjestettävistä jumalanpalveluksista Ylen mediakasvatushankkeseen, Yle Uutisluokkaan osallistuvilta oppilailta. Kyselyyn vastasi 221 nuorta. 

Kuva: Niina Kalliainen / Yle Uutisgrafiikka

Monena keväänä keskustelu koulujen uskonnollista alkuperää olevista perinteistä on keskittynyt kysymykseen, saako koulun kevätjuhlassa laulaa Suvivirttä. Valtaosa Yle Uutisten kyselyyn vastanneista nuorista haluaisi säilyttää tämän tavan kevätjuhlissa.

Lähes kaikki vastaajat vetosivat Suvivirren kohdalla pitkään perinteeseen, josta uskonnollisuus on kadonnut. Muutama vastaaja tosin olisi valmis muuttamaan laulun sanoja.

Suvivirsi KUULUU kevätjuhlaan! Ei sitä voi poistaa muiden uskontojen takia! Jos ei ole uskovainen, voi ystävällisesti poistua juhlasta.

Suvivirrestä on tullut osa suomalaisten nuorten kesää! Suvivirsi on perinne, jota olemme noudattaneet useamman vuoden ajan. Se käynnistää kesäloman ja antaa vapauden koulusta. Hetkeksi.

Mielestäni Suvivirttä ei tarvitse kokonaan poistaa, onhan se tavallaan niin perinteinen kesäloman alkamisen merkki. Sen sijaan laulun sanat voisi muuttaa uskonnottomiksi aika helposti. Näin ei kenellekkään tulisi sitä laulettaessa vaivaannuttava olo, mikä ainakin itselleni on joskus tullut.

Suvivirrestä voitaisiin laulaa neutraali Suvilaulu-versio tai keksiä uudet perinteet. Missään muussa kuin opettajan ammatissa ei joudu jatkuvasti työssään hengellisiin tilaisuuksiin. On myös väärin, että koulun juhlat tai tilaisuudet ovat sellaisia etteivät kaikki voi niihin osallistua. Koulun tulee olla tasa-arvon edellä kävijä kaikin mahdollisin tavoin.

Aamunavaukset ja jumalanpalvelukset jakavat enemmän

Kuva: Niina Kalliainen / Yle Uutisgrafiikka
Kuva: Niina Kalliainen / Yle Uutisgrafiikka

Koulujen hengellisiä aamunavauksia tai kouluaikana pidettäviä jumalanpalveluksia kyselyyn vastanneet nuoret pitävät Suvivirttä ongelmallisempana. Tosin valtaosa kyselyyn vastanneista nuorista haluaisi säilyttää nämäkin perinteet.

Moni myönteisesti uskonnollisiin perinteisiin suhtautuva vetosi tässäkin kysymyksessä perinteeseen, myös silloin kun uskonto ei ole tärkeä asia omassa elämässä.

Kouluaikana  järjestetyt jumalanpalvelukset ovat perinteitä. Siksi ne on hyvä pitää, mutta olisi hyvä olla vaihtoehtoinen tapahtuma (esim. hyväntekeväisyys) niille, jotka eivät halua osallistua jumalanpalvelukseen.

Suoraan sanottuna joulukirkossa käynti ei minua kauheasti innosta, mutta miksi siitä silti pitäisi luopua? Miksi ihmiset häpeävät omia perinteitään?

Kaikissa maissa on omat perinteet, ja suvivirsi sekä joulukirkko ovat Suomen perinteitä.

Nuoret miettivät uskonnonharjoittamisen rajoja

Joidenkin vastaajien mielestä uskonnolliset tilaisuudet koulussa ovat vain yksinkertaisesti tylsiä. Osan mielestä uskonnottomat tai vähemmistöuskontoa opiskelevat pitäisi ottaa paremmin huomioon tai luopua uskonnollisista aamunavauksista kokonaan.

Myös muiden oppilaiden uskonto ja elämänkatsomus tulee ottaa huomioon. Mielestäni olisi hyvä pitää koulu uskonnon kannalta ns. neutraalina ja näin ollen kunnioittaa muiden maailmankatsomusta.

Kouluissa on paljon oppilaita, jotka eivät kuulu kirkkoon/usko mihinkään. Uskonnon tuputtaminen lähinnä ällöttää, eikä se tee kenestäkään uskovaisempaa.

Mielestäni kouluissa ei kuitenkaan pitäisi olla hengellisiä aamunavauksia. Niin monet oppilaat eivät ole kristittyjä, ja jos he eivät voi osallistua aamunavauksiin onko tosiaan oikein, että he joutuisivat istumaan sen viidentoista minuutin ajan jossain muussa luokassa?

Minusta kouluissa ei saisi olla uskonnollisia aamunavauksia, koska usein vaihtoehtoisessa tilaisuudessa istutaan vain luokassa hiljaa, koska resurssit eivätkä tilat riitä kunnon tilaisuuteen. Myöskään aamunavausten kohderyhmälle, kristityille tilaisuus on melko turha ja tylsä monien mielestä.

Jotkut vastaajista miettivät, missä menee uskonnon harjoittamisen raja.

 Jos uskonnonharjoitus poistetaan kouluista, mitä tämä kaiken kaikkiaan tarkoittaisi? Mietin vain, että mikäli kristinuskoa ei enää harjoiteta missään muodossa kouluissa, tarkoittaako tämä myös, että muslimit eivät esimerkiksi saisikaan erillistä ruokaa kun muut syövät sianlihaa? Tämähän on myös uskonnon harjoittamista itsessään.