Yle Uutiset Donetskissa: Verinen yhteenotto, kymmeniä loukkaantunut

Metalli- ja puunuijin varustautuneet Venäjä-mieliset nuoret miehet kävivät aseettomien Ukraina-mielisten mielenosoittajien kimppuun.

Ulkomaat
Venäjä-mieliset hyökkäsivät Ukrainan kannattajien kimppuun erilaisin lyömäasein.
Venäjä-mieliset hyökkäsivät Ukrainan kannattajien kimppuun erilaisin lyömäasein.Alexander Khudoteply / AFP / Lehtikuva

Ukraina-mielisten rauhallisena alkanut mielenosoitus päättyi veriseen yhteenottoon Donetskissa, Itä-Ukrainassa. Metalli- ja puunuijin varustautuneet Venäjä-mieliset nuoret miehet kävivät aseettomien mielenosoittajien kimppuun, kun nämä lähtivät marssimaan Olympiastadionilta kaupungista poispäin.

Sadat mellakkapoliisit eivät kyenneet estämään kahakkaa, jossa on loukkaantunut kymmeniä mielenosoittajia.

Itä-Ukrainassa on viime aikoina nähty hyvin vähän Ukraina-mielisten mielenosoituksia. Kaupunkien keskustoissa on sen sijaan järjestetty lukuisia Venäjä-mielisten mielenosoituksia ja useita hallintorakennuksia on vallattu.

Itä-Ukrainan irrottautumista emämaasta ajavat separatistit ovat myös siepanneet ja pahoinpidelleet toimittajia ja ukrainalaismielisiä aktivisteja. Slovjanskissa kapinallisten vankeina on edelleen joukko Etyjin sotilastarkkailijoita.

– Ihmiset pelkäävät venäläismielisiä, mutta nyt piti tulla näyttämään, että Itä-Ukrainassa on myös niitä, jotka eivät halua liittyvä Venäjään, vaan haluavat säilyttää yhtenäisen Ukrainan, kertoi Olympiastadionin eteen tullut ammattiyhdistystoimitsija Sergei.

Stadionin eteen kerääntyneet mielenosoittajat lauloivat Ukrainan kansallishymniä ja huusivat Kiovan Maidan-aukiolta tuttua iskulausetta: Kunnia Ukrainalle – sankareille kunnia. Osa mielenosoittajista oli kääriytynyt Ukrainan sinikeltaiseen lippuun.

Marja Manninen, Yle Uutiset, Donetsk