Pori sulkee viisi alakoulua ja kaksi lukiota

Porin kaupunginvaltuusto on äänestänyt pitkän ja tunteikkaan keskustelun jälkeen koulujen lakkauttamisesta. Koululakkautusten vastustajat jäivät nuolemaan näppejään, kun demariryhmä kannatti lakkautuksia.

Kotimaa
Mielenosoittajia Porin kaupungintalon edustalla
Essi Peijariniemi / Yle

Pitkään käyty vääntö Porin pikkukoulujen ja kahden lukion sulkemisesta on päättynyt koulujen sulkemiseen. Vuodesta 2015 alkaen Porissa suljetaan Meri-Porin ja Länsi-Porin lukiot sekä Herralahden, Mäntyluodon, Pihlavan, Toukarin ja Lattomeren koulut. Osa lakkautuksista tehdään vasta muutaman vuoden kuluessa.

Koulujen lakkauttamisesta äänestettiin. Meri-Porin lukio sekä Toukari, Mäntyluoto ja Lattomeri saivat puolustajia valtuustossa vasemmistoliitosta, perussuomalaisista ja keskustasta. Kokoomus kannatti kaikkien koulujen sulkemista ja myös Reposaaren ja Enäjärven koulujen sulkemista.

Vihreät jakaantui, mutta enemmistö oli lakkautuslinjalla. Osa ryhmästä kannatti pikkukoulujen säästämistä.

SDP ratkaisi

Ratkaisevaa koulujen lakkauttamisen kannalta oli SDP:n ryhmäpäätös. Ryhmässä äänestettiin toisesta esityksestä, että olisi suljettu vain lukioita ja muodostettu yksi suurlukio.

Voittanut esitys eli kaupunginhallituksen kanta myös alakoulujen sulkemisesta voitti demarien ryhmässä äärimmäisen niukasti äänin 8–7.

Voittanutta esitystä kannattivat myös vähemmistöön jääneet, joita uhattiin ryhmästä erottamisella, jos nämä äänestävät esitystä vastaan. Yhtä lukiota kannattanut opetusministeri Krista Kiuru (sd.) poistui kokouksesta kouluverkkoasian käsittelyn ajaksi.

Säästöjä haettava

Koulut lakkauttanut valtuustokokous keräsi Porin kaupungintalolle runsaan yleisön, joka pääosin vastusti lakkautuksia. Lakkautuksia perusteltiin kuitenkin pakollisilla säästöillä.

Porin on lähivuosina etsittävä miljoonien eurojen säästöjä. Koulujen säästöt ovat vain yksi niistä säästöasioista, joita valtuuston on ennen keskikesää käsiteltävä.

Nyt saatu ratkaisu saattaa ylläpitää Porin mahtipuolueiden SDP:n ja kokoomuksen yhteistyötä ainakin todennäköisesti paremmin kuin sellainen tilanne, että SDP olisi lähtenyt tukemaan alakoulujen säilyttämistä ja yhden lukion mallia.