Kuopion Kuntolaakson suunnitelmat kariutuivat

Kuopion kaupunki ja YIT ovat keskeyttäneet Niiralan Kuntolaakson suunnittelun. Valmistelussa on huomattu, että hankintalaki voi johtaa hankkeen kilpailutukseen.

insinööritoimistot
Kuopion jäähalli ja parkkipaikka, jossa autoja huhtikuisessa säässä.
Markku Malinen / Yle

Kuopion jäähallin ympäristön eli Niiralassa sijaitsevan niin sanotun Kuntolaakson suunnitelmien teko on yllättäen keskeytetty. Kuopion kaupunki ja alueelle hanke-ehdotuksen tehnyt YIT ovat päättäneet yhteisesti lopettaa hankkeeseen liittyvän sopimuksen laadinnan.

Syynä on hankintalaki, joka voi vaatia hankkeen kilpailutuksen koska mukana on julkista rahoitusta. Tästä syystä sopimusta ei välttämättä voi tehdä suoraan yhden yhtiön kanssa. Kilpailutus voi koskea koko hanketta, jos siitä ei voi rajata julkisen rahoituksen osuuksia erilleen.

Kaupunki aikoo nyt tarkastella uudelleen alueen kehittämistä ja siihen liittyviä erilaisia mahdollisuuksia.

Kuopion kaupunki valitsi viime marraskuussa YIT:n esittämän hankkeen jatkovalmisteluun. YIT:n suunnitelmissa ovat olleet ainakin uusi uimahalli, jäähallin peruskorjaus sekä parkkihalli. Kokonaisuuden hinnaksi on arvioitu 40 miljoonaa euroa.

Hankkeesta kilpaili syksyllä 2013 myös toinen, huomattavasti YIT:n hanketta laajempi Areena-nimellä kulkenut 200 miljoonan euron matkailuhanke.

Kuopion kaupunginlakimiehen Vesa Toivasen mukaan kaikki vaihtoehdot ovat jälleen auki.

- Kaupungin on nyt mietittävä, mitä osia hankkeesta tulee kaupungille ja kuinka ne voidaan toteuttaa hankintalain mukaisesti.

Yhtenä mahdollisuutena Toivanen pitää koulujen rakentamisessa käytettyä elinkaarimallia.