Nokian liikevoitto 242 miljoonaa euroa

Vuoden ensimmäisen neljänneksen liikevaihto oli 2,7 miljardia. Microsoftille myydyn kännykkäliiketoiminnan tappio syveni.

talous
Nokia Solutions and Networksin toimitalo Espoossa.
Vesa Moilanen / Lehtikuva

Nokian liikevoitto ja liikevaihto laskivat edellisneljänneksestä 242 miljoonaan ja 2,7 miljardiin euroon.

Luvut koskevat Nokian jatkuvia toimintoja eivätkä sisällä Microsoftille myydyn matkapuhelinyksikön tulosta.

Edellisneljänneksellä loka-joulukuussa liikevoitto oli 274 miljoonaa ja liikevaihto oli 3,5 miljardia euroa.

Verkkopuolen tulos on tyypillisesti vaatimattomampi alkuneljänneksellä. Nykyisessä Nokiassa tämä entinen NSN, tänään uudelleen nimetty Networks on päätoimiala. Muita yksiköitä ovat paikannusyksikkö Here ja patenttisalkkua hallinnoiva Technologies.

– Nokialla on vahva asema kaikissa näissä kolmessa liiketoiminnassa ja näemme houkuttelevia mahdollisuuksia investoida kasvuun, yhtiö väläyttää osavuosikatsauksessaan.

Ainoa parantaja edellisneljänneksestä oli Technologies. Yksikön tulosta kasvattivat uudet sopimukset patenttilisensseissä.

Myös Nokian nettokassa heikkeni hieman edellisneljänneksestä ja oli 2,1 miljardia euroa. Jos matkapuhelinyksikön myynti olisi olennaisilta osin toteutunut ensimmäisellä neljänneksellä eli ennen maaliskuun loppua, nettokassa olisi ollut noin 7,1 miljardia. Kauppa sinetöitiin perjantaina, huhtikuun puolella.

Microsoftin loppulaskuksi tulossa 5,6 miljardia

Nokia kertoi vielä myös lopetettujen toimintojensa eli matkapuhelinyksikkönsä tuloksen viimeistä kertaa omassa osavuosiraportissaan. Microsoftille myyty toiminta teki 306 miljoonan euron liiketappion. Edellisneljänneksen liiketappio oli 73 miljoonaa, ja vuodentakainen tammi-maaliskuun tappio yksikössä oli 42 miljoonaa euroa.

Syy syvempiin tappioihin ei Nokian mukaan ollut niinkään kilpailusta älypuhelinten kerman kesken, vaan halvempien kännyköiden alhaisemmassa liikevaihdossa. Kilpailu on hektistä edullisimmissakin älypuhelimissa.

Nokia kertoi myös Microsoftin arvioidun loppulaskun kännykkäyksiköstä. Kauppasopimuksen ehtojen takia hinta on nousemassa syyskuussa sovitusta 5,44 miljardista noin 170 miljoonaa euroa. Vahvistamaton lopullinen hinta olisi näin 5,61 miljardia euroa. Myyntivoitosta noin yksi miljardi olisi Suomessa verotettavaa tuloa.

– Nokian ja Microsoftin välisen yritysjärjestelyn toteutumisen myötä Nokian taloudellinen tilanne ja tuloskehityksen näkymät ovat parantuneet merkittävästi, yhtiö sanoo.

Uutta varallisuuttaan Nokia on kertonut käyttävänsä muun muassa velkojen maksuun. Parin vuoden mittaan suunnitellaan parin miljardin euron velanvähennyksiä, mistä tulisi merkittävät säästöt jatkuvissa korkokustannuksissa. Aie auttaa Nokiaa myös kohti parempaa luottoluokitusta.

Näkymät ovat Nokiassa kohenevat. Yhtiön mukaan verkkopuolen liikevaihto kasvaa vuoden loppupuoliskolla edellisvuoden vastaavaan aikaan nähden. Tämä arvio perustuu muun muassa uusien isojen rakennushankkeiden ajoittumiseen.