Oriveden ja Voionmaan opistot yhdistyvät – koulutus loppuu Ylöjärvellä

Oriveden opisto ja Ylöjärvellä toimiva Voionmaan opisto yhdistyvät ensi vuoden alussa. Yhdistämisellä halutaan turvata kulttuurikoulutus Orivedellä.

Tv- ja radiotyön opiskelua Voionmaan kansanopistossa Ylöjärvellä. Kuva: Ari Welling / Yle

Oriveden ja Voionmaan opistot panevat hynttyyt yhteen. Voionmaan opisto muuttaa Ylöjärveltä Orivedelle. Koulutus Ylöjärvellä loppuu ensi vuoden kesäkuun jälkeen.

Opistojen yhdistämisestä päättivät Voionmaan opistoa ylläpitävän Väinö Voionmaan säätiön hallitus ja Oriveden opistoa pyörittävän Kansanvalistusseuran hallitus ja hallintoneuvosto.

Orivedellä ollaan yhtä aikaa haikeita ja helpottuneita.

– Iloiseksi ja tyytyväiseksi tekee se, että opistolla on entistä ehompi tulevaisuus. On myös haikeutta, koska Kansanvalistusseura on ylläpitänyt Oriveden opistoa suurimman osan 140-vuotisesta historiastaan, sanoo Oriveden opiston rehtori Kaisa Väyrynen.

Opetus- ja kulttuuriministeriön täytyy hyväksyä opistojen yhdistyminen. Ministeriö on kannustanut kansanopistoja liittymään yhteen.

Muutto Tampereelle ei toteudu

Opistojen yhdistymisestä on neuvoteltu viime kesästä saakka. Yhdistämällä opistot halutaan turvata kulttuurikoulutus Orivedellä. Kansanopistojen avustukset ovat vähentyneet viime vuosina.

Yhdistymisen lisäksi on pohdittu myös Oriveden opiston mahdollista siirtoa esimerkiksi Tampereelle. Tästä vaihtoehdosta on luovuttu.

Oriveden kaupunki harkitsee, tuleeko myös Oriveden seudun kansalaisopistosta osa uutta opistoa.

Suositut kesäkurssit jatkuvat

Orivedelle tulee kymmenen kulttuurin, median ja taiteen koulutusohjelmaa, kirjoittajalukio sekä valokuvaajan ja audiovisuaalisen viestinnän ammattitutkinnot. Lisäksi muun muassa Oriveden opiston suositut kesäkurssit jatkuvat.

Uuden opiston koulutuksesta vastaa Väinö Voionmaan säätiö. Oriveden opiston henkilökunta siirtyy Väinö Voionmaan säätiön palvelukseen.

Oriveden opisto siirtyy Väinö Voionmaan säätiön omistukseen 1,7 miljoonalla eurolla. Säätiö toivoo Oriveden kaupungilta lainatakausta kauppaa varten.

Molemmissa opistoissa on 25 vakituista työntekijää. Opiskelijoita on yhteensä noin 300.

Yli 60 vuotta Ylöjärvellä toiminut Voionmaan opisto on erikoistunut viestintään ja taiteeseen. Vuonna 1909 perustettu Oriveden opisto tunnetaan kuvataiteen, musiikin ja kirjoittamisen opetuksesta.