EU:n Venäjä-pakotelistalla varaministereitä ja separatistijohtajia

Tiedossa on varojen jäädytyksiä ja matkustuskieltoja.

Ukraina

Euroopan unioni on julkaissut listan uusista Venäjän-vastaisten pakotteiden kohteistaan. 15 ihmisen joukossa ovat muun muassa varapääministeri Dmitri Kozak, duuman varapuhemiehet Ludmila Švetsova ja Sergei Neverov sekä presidentti Vladimir Putinin Krimin-lähettiläs Oleg Belaventsev. Kozak ja Belaventsev ovat myös Yhdysvaltain eilen julkaisemalla pakotelistalla.

EU:n listalla on myös Valeri Gerasimov, joka on Venäjän asevoimien yleisesikunnan päällikkö ja apulaispuolustusministeri. Pakoteperusteluissa kuvataan Gerasimovin olleen vastuullinen Venäjän joukkojen sijoittamiseen Ukrainan rajalle. Joukkoon kuuluu myös Igor Sergun, joka on tiedustelupalvelu GRU:n johtaja. Hänen kerrotaan olleen vastuussa tiedustelutoiminnasta Itä-Ukrainassa.

Pakotteita määrätään myös Ukrainan Venäjän-mielisille separatistijohtajille kuten Andriy Purginille ja Denys Pušylinille. Purgin on niin sanotun Donetskin tasavallan johtaja. Myös Pušylin on osallistunut aluehallintorakennuksen valtaamiseen ja puhunut separatistien puolesta. Lisäksi pakotelistalla ovat muun muassa separatistiryhmä Kaakkoisen armeijan johtaja Valeriy Bolotov ja Luganskin kaartin johtajana tunnettu German Prokopiv.

EU:n listalla nyt melkein 50 ihmistä

Pakotteet tarkoittavat varojen jäädyttämistä ja matkustuskieltoja. Tuoreen pakotepäätöksen myötä EU:n sanktiolistalla on nyt 48 venäläistä tai Venäjän-mielistä, joiden arvioidaan olleen osallisia Ukrainan-kriisiin.

Yhdysvallat ja EU ovat yrittäneet puuttua Ukrainan-kriisiin pakotteiden avulla. Pakotteisiin päädyttiin maaliskuussa Venäjän liitettyä ukrainalaisen Krimin alueen itseensä nimellisen kansanäänestyksen jälkeen. Nyt Yhdysvallat ja EU syyttävät Venäjää epävakaiden olojen luomisesta Itä-Ukrainaan.

Yhdysvallat laajensi eilen pakotteitaan seitsemään Venäjän hallinnon jäseneen ja 17 yritykseen, joilla on yhteyksiä Venäjän presidentti Vladimir Putiniin.

EU on Venäjän suurin kauppakumppani. Sen on kuitenkin arvioitu toimivan pakotteissa varovaisemmin kuin Yhdysvaltojen, sillä Venäjä on Euroopalle tärkeä öljyn ja kaasun toimittaja.

Venäjän ulkoministeriö on tänään arvostellut EU:ta Yhdysvaltojen seuraamisesta.

Lähteet: Reuters, AP, AFP

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus