Kookosrasva ja erityishieno sokeri ovat maukkaan munkin salaisuus

Perinteisen vappumunkin voi valmistaa monilla eri tavoilla. Munkin voi paistaa kookosrasvassa ja kuorruttaa vaikka karkkimurskalla. Rinkulanmuotoinen munkki on kuitenkin yhä suomalaisten suosikki.

leivonnaiset
Heta Nykänen paistaa munkkia kattilassa.
Pohjois-Savon Marttojen erikoisneuvoja Heta Nykänen näyttää, miten vappumunkki paistetaan oikeaoppisesti.Anja Hiltunen / Yle

Suomalaisten suosikkivappuherkku, perinteinen munkki, voidaan valmistaa monista erilaisista raaka-aineista. Suomalaiset syövät eniten sokeroituja rinkulamunkkeja, mutta niidenkin tekoon on monia tapoja, kertoo Pohjois-Savon Marttojen erikoisneuvoja Heta Nykänen.

– Taikinan voi tehdä maitoon tai veteen ja sekaan voi laittaa halutessaan kardemummaa. Jos haluaa erimakuisia munkkeja, voi taikinaan lisätä esimerkiksi omenaraastetta tai esimerkiksi vaniljalla tai sitruunalla maustettua rahkaa. Myös sitruunankuorilla voi maustaa taikinaa.

Taikinan kohottamiseen riittää puolisen tuntia tai vähemmän, jos sen kohottaa esimerkiksi vesihauteessa.

– Toinen konsti on laittaa taikina mikroon, mutta siihen ei laiteta yhtään sekuntia lämpöä. Kun hiivataikina on suljetussa tilassa mikrossa, se kohoaa nopeasti, Nykänen vinkkaa.

Maukkaampi munkki paistuu kookosrasvassa

Heta Nykäsen mukaan rinkulan muotoiset munkit ovat kaikista suosituimpia, ja ne kypsyvätkin nopeammin kuin pyöreät munkit.

Taikinaan voi lisätä omenaraastetta tai esimerkiksi vaniljalla tai sitruunalla maustettua rahkaa.

Heta Nykänen

– Rinkula pyöräytetään taikinapötköstä, mutta jotkut tekevät ensin pyöreän munkin, ja sitten levittää sitä tekemällä reiän keskelle. Pyöreisiin munkkeihin voi laittaa myös täytettä sisälle.

Munkkien paistamisessakin on valinnanvaraa. Rypsiöljyn voi korvata esimerkiksi kookosrasvalla, jolla saa munkkeihin hieman enemmän makua.

– Munkit ei maistu kookokselle, mutta kookosrasva tekee munkeista maukkaampia kuin rypsyöljy. Munkkeja paistetaan pari minuuttia puoleltaan riippuen munkin koosta. Sen jälkeen ne laitetaan leivinpaperin tai talouspaperin päälle. Paistamisessa on muistettava, että jos öljy on liian kuumaa, se polttaa äkkiä munkin pinnan tummaksi.

Herkkumunkki kuorrutetaan karkilla tai suklaalla

Munkit tulee sokeroida mahdollisimman kuumina, jotta sokeri tarttuu paistetun munkin pintaan hyvin. Heta Nykänen suosittelee taloussokerin tilalle erityishienoa sokeria.

– Se on ohuempaa ja sen vuoksi tarttuu paremmin munkin pintaan. Munkit on hyvä sokeroida niin kuumina kuin kärsii. Osa munkeista kannattaa kuitenkin jättää sokeroimatta ja lämmittää seuraavana päivänä mikrossa, jolloin sokeri tarttuu pintaan taas paremmin.

Sokeri ei kuitenkaan ole edes välttämättömyys vappumunkille. Kevyemmän version munkista saa jättämällä sokerin kokonaan pois.

– Myös taikinaan voi laittaa vähemmän sokeria ja rasvaa, ja sen voi valmistaa vaikka täysjyväjauhoista. Eihän se tietenkään yhtä maukkaalta maistu, mutta on hieman kevyempää.

Herkkusuut voivat puolestaan kuorruttaa munkin suklaalla, karkkimurskalla tai sokerikuorrutteella.

– Siinä voi ihan käyttää omaa mielikuvitusta. Tosin karkkimurskalla tai sokerikuorrutteella maustetut munkit on jo tosi sokerisia, mutta eihän niitä joka päivä syödä. Se voi olla monelle se herkku, jota syödään kerran vuodessa, Nykänen miettii.