1. yle.fi
  2. Uutiset

Kalastussääntöjä kiristetään kiistellyllä Pikkalanlahdella

Kalastusta tiukennetaan Kirkkonummen Pikkalanlahdella. Jatkossa jokisuun lähellä saa kalastaa vain kolmella isorysällä. Uudenmaan ELY-keskuksen mukaan myös saaliin kokemisen valvontaa tehostetaan. Muutoksilla yritetään helpottaa uhanalaisten kalojen vaellusta.

Luonto ja ympäristö
Taimen
Anni-Saara Paltto / Yle

Kalastussääntöjä kiristetään Kirkkonummen Pikkalanlahdella. Uudenmaan ELY-keskuksen kalatalouspäällikkö Markku Marttinen kertoo, että aiemmin jokisuulla sai kalastaa viidellä isorysällä, mutta jatkossa vain kolmella. Rysien määrän vähentämisen syynä on uhanalaisten vaelluskalojen vaelluksen helpottaminen.

- Ihan lähimpänä jokisuuta olevat rysät poistettiin, koska ne varmasti häiritsevät vaelluskalojen nousua. Joka tapauksessa kaikista rysistä pitää aina vapauttaa vaelluskalat lohi ja taimen sekä rauhoitusaikana myös kuha.

Uudenmaan ELY-keskuksen kalatalouspäällikön Markku Marttisen mukaan myös saaliin kokemisen valvontaa kiristetään. Ennen rysien koentaa kalastajien on tehtävä ilmoitus kalastusalueiden valvojille, jotta saaliiden käsittelyä pystytään valvomaan.

- Saalisilmoituksissa on ollut puutteita, ja on olemassa suuri epäilys, ettei lupaehdoissa olevia kaloja vapauteta.

Kirkkonummen Pikkalanlahdella on kiistelty siitä, onko kuhakanta romahtanut kalastuksen myötä. Rysälupia on myös vastustettu voimakkaasti.

- Kuhan säätely kuuluu kalastusalueille. Kalastusalue on perustanut alueelle rauhoituspiirin, ja sillä alueella kuhat on vapautettava rauhoitusaikana, Uudenmaan ELY-keskuksen kalatalouspäällikkö Markku Marttinen sanoo.

Myös lähellä sijaitsevalle Inkoon Kallerfjärdenille on nyt myönnetty lupa kahdelle isorysälle. Aiemmin alueella on ollut isorysiä ilman lupaa.

- Myönnetyt kaksi rysälupaa ovat nyt sellaisissa paikoissa, etteivät ne ole välittömästi jokisuun edustalla. Siinä on iso niemi välissä. Ne eivät ole vaelluskalojen nousureitillä, Markku Marttinen toteaa.

Nyt myönnetyt luvat ovat voimassa vain tämän vuoden loppuun asti. Koko kalastuslakia ollaan uusimassa, ja sen myötä kalastuksen säätely muuttunee rutkasti.

Lue seuraavaksi