Torppaako Putin suurinvestoinnin Suomeen?

Venäjä saattaa vaatia internetin ru-alueen palvelimet Venäjälle. Suomeen rakenteilla oleva Yandex-datakeskus voi olla vaarassa.

Kotimaa
Yandexin palvelinkeskus rakentuu Mäntsälään.
Jyrki Teeriaho

Venäläisen hakukonejätti Yandexin joutumisella Venäjän presidentin Vladimir Putinin hampaisiin saattaa olla vaikutuksia myös Suomeen.

Venäläisten tiedotusvälineiden mukaan itänaapuri on valmistelemassa uutta lainsäädäntöä, joka vaatisi internetin ru- ja rf-alueilla toimivia yrityksiä pitämään palvelimensä Venäjällä. Uusi lainsäädäntö säätelisi muutenkin huomattavasti aikaisempaa tiukemmin internet-verkkoliikennettä Venäjällä.

Yandex on rakentamassa suurta datakeskusta Mäntsälään. Kymmeniä miljoonia maksava keskus työllistää valmistuessaan 50 ihmistä.

Jos Venäjän suunnitelmat toteutuvat, hankkeen tulevaisuus saattaa olla vaakalaudalla, koska Yandex toimii pääosin ru-alueella.

Venäjän suunnitelmista kertoo arvovaltainen venäläinen sanomalehti Kommersant. (siirryt toiseen palveluun) Lehti ilmoittaa lähteikseen hallituksen virkamiehen ja teleyhtiöiden johtohenkilöt.

Putin ottaa internetin hallintaan

Putin arvosteli viime viikolla ulkomaista vaikutusvaltaa Yandexissa ja yleisesti internetissä. Venäjän presidentti huomautti, että Yandex on osittain rekisteröity ulkomaille. Putinin mukaan tämä ei johdu pelkästään verotuksellisistä syistä.

Putinin lausunto kuultiin samassa tilaisuudessa, jossa Venäjän presidentti ilmoitti, että internet on Yhdysvaltain tiedustelupalvelun CIA:n hanke.

Viime aikoina Venäjällä on puhuttu jopa oman sisäisen internetin perustamisesta, jotta voitaisiin välttyä lännen hallitseman internetin vaikutukselta.

Yandex on listautunut New Yorkin Nasdaq-pörssiin. Yhtiön osakkeen hinta laski selvästi presidentti Putinin kommenttien jälkeen.