1. yle.fi
  2. Uutiset

110-vuotias mieskuoro juhlii vappuna syntymäpäiviään väsymättä

Vappu on kunnioitettavaan ikään ehtineen Lahden Mieskuoron vuoden tärkein juhla. Ohjelmistoon kuuluvat ainakin juomalaulut ja serenadit naisille sekä Suomen luonnolle. Vaikka kuoro koostuu miehistä, naisillakin on harrastuksessa tärkeä rooli.

ilmiöt
Lahden Mieskuoro esiintyy.
Jaakko Vesalainen

Vappuaamuna vuonna 1904 joukko nuoria innokkaita laulajia kokoontui Lahden kauppalan torille. He lauloivat keväälle, rakkaudelle ja nuoruudelle.

Tästä esiintymisestä Lahden Mieskuoron historian kerrotaan saaneen alkunsa.

Nyt, 110 vuotta myöhemmin perinteet istuvat tiukassa. Lahden kaupunkiakin vanhempi kuoro yhdistää vanhaa ja uutta. Viime vuonna porukkaan liittyi kymmenkunta uutta laulajaa – silti mieskuoro kunnioittaa Lahden Yhteiskoulussa ja kauppalan torilla yli vuosisata sitten syntynyttä kuorohenkeä.

Lahden mieskuoro on perustettu ennen Suomen itsenäistymistä.

Timo Räisänen

– Lahden mieskuoro on perustettu ennen Suomen itsenäistymistä. Ehkä kuoro on perustettu aikoinaan juuri siksi, että Suomi pyrki itsenäiseksi, pohtii kunniapuheenjohtaja Timo Räisänen.

Läpi vuosikymmenten laulaminen on houkutellut nuoria miehiä siinä määrin, että kuoroperinne on säilynyt virkeänä.

– Pienenä poikana halusin alkaa harrastaa laulua. Lahden mieskuoron poikakuoro vei sydämen. Silloin laulettiin poikien kanssa ukkoja kumoon. Oli vielä Lahden puukirkko, ja ne esiintymiset jäivät mieleen, kuoron puheenjohtaja Veijo Halme muistelee.

Evakossa kauppatorilta, mutta silti perinteitä mukaillen

Kuoron vuoden kohokohta on ehdottomasti vappu, miehet kertovat. Historiakin velvoittaa siihen, että silloin herrat avaavat äänensä komeasti ja julkisesti.

Tänä vuonna toriparkkityömaa estää kuorolaisten pääsyn vakiopaikalleen, mutta se ei menoa haittaa.

Silloin laulettiin poikien kanssa ukkoja kumoon.

Veijo Halme

Laulajajoukko kiertää vappuna ahkerasti eri puolilla kaupunkia. Aamusta he suuntaavat kaupungintalon tuntumaan, kulkevat keskustan pääkadun kautta uudelle torille ja sieltä Sibeliustalolle.

Luvassa on lauluja Suomen keväästä, juomalauluja ja lauluja naisille. Iloinen ote kuuluu asiaan.

Kun kuorolaululle sydämensä menettäneet miehet esiintyvät estradilla jos toisella, naisillakin on tärkeä osa kokonaisuudessa.

– Kunnioitamme naisia, jotka ovat odottaneet kotona harjoitusiltoinamme. He ottavat meidät hyvin vastaan, vaikka joskus on käynyt ottamassa. Silloin haisee vähän mieskuorolle. Kuten lapsenlapsetkin joskus sanovat, että vaari haisee mieskuorolle, Veijo Halme naureskelee.

Lue seuraavaksi