1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Saapas kohtaa päihtyneet nuoret vappuaattonakin

Vappu ja lukiolaisten vanhojen päivä ovat vapaaehtoisten Saapas-ryhmälle vuoden kiireellisimmät ajankohdat. Suurin muutos vapaaehtoistoiminnassa on se, että tappelussa saatujen vammojen paikkaaminen on vähentynyt.

Kuva: Ev.lut. seurakunnat

Vapun juhlinta tietää jälleen töitä vapaaehtoisille katupartioille. Kajaanissa nuorten juhlimista seuraa keskiviikkona tuttuun tapaan Saapas (siirryt toiseen palveluun)-ryhmä. Vapaaehtoiset varautuvat auttamaan päihtyneitä nuoria ja muun muassa tarvittaessa kuljettamaan heitä kotiin.

– Jos on koleaa, seuraamme myös nuorten pukeutumista ja sitä, että vaatetta on päällä tarpeeksi. Jos roikalehtaa vähissä vaatteissa, niin silloin tarjoamme apua ja mahdollista kotiin vientiä, kertoo Kajaanin seurakunnan erityisnuorisotyön ohjaaja Pasi Nieminen.

Väkivalta vähentynyt

Niemisen mielestä nuorten käyttäytymisessä on tapahtunut iso harppaus parempaan, koska juhlinnan yhteydessä väkivalta ja tappelut ovat vähentyneet aikaisemmista vuosista.

– Usein puhutaan, että nuoret ovat semmoisia ja semmoisia, mutta minusta nuorten käyttäytymisessä on tapahtunut huikea kehitys viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Vappu on yksi vilkkaimmista Saapasryhmän päivistä ja se näkyy myös tilastoissa.

Väkeä lähtee liikenteeseen, oli keli mikä tahansa.

Pasi Nieminen

– Vappu ja lukiolaisten vanhojenpäivä ovat tilastollisesti samanlaisia. Silloin autettavia nuoria on eniten. Sateinen ja kolea keli hieman hillitsee juhlimista. Vappu on kuitenkin perinteinen juhla, jolloin väkeä lähtee liikenteeseen, oli keli mikä tahansa, kertoo Pasi Nieminen.

Vapaaehtoisia kaivataan lisää

Saapasryhmäläiset auttavat apua tarvitsevia nuoria juhla-aikojen lisäksi perjantaisin, jolloin yökahvilan lisäksi partioidaan kaduilla, jos vapaaehtoisia on tarpeeksi.

– Aktiivisaapaslaisia voisi olla enemmänkin. Nyt pyöritämme toimintaa parinkymmenen henkilön ringillä. Jos saman verran olisi väkeä lisää, niin saisimme toiminnan pyörimään kunnolla joka viikonloppu. Nyt, kun yökahvilaa pidetään auki samanaikaisesti, emme ole saaneet aina väkeä kadulle, pahoittelee erityisnuoriso-ohjaaja Pasi Nieminen.