1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Onnistuneen tippaleivän salaisuus on tekniikassa

Kun asiaan vihkiytymätön ryhtyy leipomaan tippaleipiä, on tuloksena usein röyhelöinen leivonnainen, jonka sisällä on sitkeän kova möykky. Jokioisten Leipä on noussut Suomen suurimpien tippaleivän leipojien joukkoon. Leipomosta kerrotaan, että tippaleivän onnistuminen on kiinni oikeasta tekniikasta.

Valmis tippaleipä odottaa kuljetusta leipomoasiakkaan luo. Kuva: Sari Törmikoski / Yle

Paljon on maailmassa reseptejä, mutta kunnon tippaleivän tekemiseen tarvitaan paljon muutakin kuin taikinan resepti.

Kun haluaa rapsakan, kokonaan syötävän tippaleivän, pitää taikinan olla sopivan löysää. Parasta on juuri löysä massa sen vuoksi, että siitä tulee monta monta metriä pitkä nauha, joka ei mene välillä poikki, kertoo Jokioisten Leivän toimitusjohtaja Seppo Virtanen.

– Ammattilaistenkin kesken on hieman erilaisia näkemyksiä siitä, kuuluuko siellä olla sellainen sitkeä sydän vai ei. Kuluttaja ei kuitenkaan yleensä kovaa keskiosaa sinne halua.

– Rasvaa täytyy olla sen verran paljon, ettei se jäähdy missään vaiheessa. Tärkeätä on siis se, että lämpö säilyy, vaikka kattilaan laitetaan massaakin. Massa ei saa olla liian kylmää, mutta se ei saa tietenkään olla liian lämmintäkään.

Käsi ei saa väsyä, ja käden liikkeen täytyy olla tasaisen kiertävä.

Seppo Virtanen

Tippaleipätaikina pursotetaan kuumaan öljyyn asetettuun muottiin. Tärkeätä on myös se, että pursottaminen on tasaista.

– Käsi ei saa väsyä, ja käden liikkeen täytyy olla tasaisen kiertävä. Liike ei saisi pysähtyä sekunniksikaan pursotuksen aikana, paljastaa Seppo Virtanen, jonka leipomosta lähtee tänä vappuna hieman yli 400 000 tippaleipää.