Yhteispäivystyskeskus hukkuu potilaisiin – ruuhkien syistä erimielisyyttä

Päijät-Hämeen yhteispäivystyskeskuksen potilasmäärä on kasvanut alkuvuonna hurjasti. Jonotusajat ovat venyneet pahimmillaan useisiin tunteihin.

Kotimaa
Akuutti24 Päijät-Hämeen keskussairaalassa.
Heikki Ahonen / Yle

Maanantaina Akuutti24:ssä istui väsynyttä väkeä. Moni oli odottanut lääkärille pääsyä tuntikaupalla. Sairaanhoitajat varoittivat uusia tulijoita jopa viiden tunnin jonotusajasta.

– Katsoin tilastoista, että ihan niin kauan lääkärille pääsyä ei tarvinnut odottaa, mutta kieltämättä aika oli pitkä, sanoo Päijät-Hämeen yhteispäivystyskeskus Akuutti24:n johtaja Liisa Kokkonen.

Maanantaina päivystyksessä kävi peräti 250 potilasta, mikä on noin sata enemmän kuin keskimäärin. Tänä vuonna vastaavaa on koettu usein, sillä potilasmäärä on kasvanut edellisvuoden vastaavaan aikaan nähden peräti viidenneksellä.

– Kokonaiskasvu on noin 20 prosenttia. Tästä laskutettavia, eli sosiaali- ja terveysyhtymään kuuluvien jäsenkuntien asukkaita, on ollut noin 10 prosenttia. Ruuhkaisinta on maanantaisin ja tiistaisin, mutta myös perjantaisin ja viikonloppusin potilaita on ollut totuttua enemmän.

Kokkosen mukaan pahin tilanne oli helmi–maaliskuussa.

– Nyt on ollut jo normaaleja potilaspäiviä.

Potilaiden alkuperästä erimielisyyttä

Johtaja Liisa Kokkonen arvelee, että potilasmäärää on kasvattanut alkuvuoden infektioaalto, mutta myös Lahden terveyskeskusuudistus. Lähiklinikoiksi muuttuneilta terveysasemilta on ohjattu tavallista herkemmin potilaita päivystykseen.

– Siltä se meiltä katsoen näyttää, mutta en ala syytellä ketään. Isojen uudistusten alkuvaiheessa asukkaat ja palvelut ei välttämättä kohtaa.

Isojen uudistusten alkuvaiheessa asukkaat ja palvelut ei välttämättä kohtaa.

Liisa Kokkonen

Lahden kaupungin avohoidon ylilääkäri Kimmo Kuosmanen kiistää Kokkosen arvion. Kuosmasen mukaan potilaita ei ole ohjattu päivystykseen enempää kuin aiemminkaan.

– Emme ole muuttaneet mitään ohjeistusta lähiklinikoihin siirtymisen jälkeen. Näyttää siltä, että osa lahtelaisista on epätietoisia, mistä he saavat apua, ja menevät suoraan päivystykseen.

Kuosmanen sanoo myös, että päivystyksen potilasmäärä lähti kasvuun jo syksyllä, ennen kuin Lahti siirtyi lähiklinikkamalliin.

Tahot ovat käyneet keskusteluja aiheesta ja sanovat, että tilannetta seurataan.

– Kesäksi yhteispäivystyskeskukseen on tulossa joka tapauksessa lisää henkilökuntaa. Syksyllä katsomme, miten jatketaan, kertoo johtaja Liisa Kokkonen.