Huono-osaisuus ja hyvinvointi keskittyvät yhä selvemmin eri alueille

Helsingin kaupungin Tietokeskuksen tutkimuksen mukaan asuinalueiden väliset erot ovat pääkaupunkiseudulla kasvaneet kymmenessä vuodessa. Selkeimmin erot näkyvät vieraskielisten asukkaiden osuudessa. Myös keskitulot ja koulutus vaihtelevat aiempaa selvemmin eri alueilla.

Keskituloiset
Ilmakuvaa Helsingistä.
Ilmakuvaa Helsingistä.Yle Uutiset

Helsingin kaupungin Tietokeskuksen tutkimuksen mukaan pääkaupunkiseudun asuinalueiden väliset erot ovat kymmenessä vuodessa kasvaneet. Tutkimuksessa selvitettiin Helsingin, Espoon ja Vantaan eri aluiden eroja vuosina 2002-2012.

- Meillä on alueita, joilla keskitulot ovat huimasti seudun keskitasoa korkeampia, ja meillä on korkeasti koulutettuja alueita. Mutta selkeästi näkyy se, että matalat keskitulot, matala koulutus, korkea työttömyys ja korkea maahanmuuttajien osuus paikantuvat pitkälti samoille alueille, erikoistutkija Katja Vilkama Helsingin kaupungin Tietokeskuksesta kertoo.

Vahvasti kurjistumisen kierteessä olevia asuinalueita ei tutkimuksen mukaan pääkaupunkiseudulta löydy. Huono-osaisuus kuitenkin keskittyy, kertoo erikoistutkija Katja Vilkama Helsingin kaupungin Tietokeskuksesta.

- Sen kaltaista kehitystä ei näy, että nämä niin sanotusti heikommat alueet olisivat selkeästi pudonneet tai heikentyneet entisestään, mutta näillä alueilla kehitys on jäänyt muista alueista jälkeen.

Selkeimmin asuinalueiden erot näkyvät vieraskielisten asukkaiden osuudessa. Myös keskitulot ja koulutus vaihtelevat selvästi eri alueilla. Vaikka tulo- ja koulutustaso ovat nousseet kaikilla alueilla, ne ovat nousseet eniten jo alunperinkin seudun kärjessä olleilla alueilla.

Myös erot eri alueiden työttömyysasteessa ovat säilyneet selkeinä. Työttömyysaste on vaihdellut kaikilla alueilla taloussuhdanteiden mukana.

Tutkimuksen mukaan on myös tyypillistä, että mitä korkeampi on ARA-vuokra-asuntojen ja kerrostaloasuntojen osuus ja mitä kauempana Helsingin keskustasta alue sijaitsee, sitä matalampi on alueen sosioekonominen asema.