1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Sean Ricks: Hei, olen britti nettitestin takaa

Olen suomalainen, mutta henkinen kotimaani on Iso-Britannia. Luvut kertovat, että ei kannata ainakaan olla kreikkalainen tai romanialainen, kirjoittaa suosittua nettitestiä tekemässä ollut Sean Ricks.

Kuva: Hans Weckman

Lähden tänään kiertämään Eurooppaa. Teimme reissua varten testin, jossa voit selvittää, missä 28 EU-maasta sinulla on eniten hengenheimolaisia. Olin yksi testin tekijöistä.

Jyrki Kataiselta meni testin tekemiseen alta kaksi minuuttia, minulta viikko. Kahlasin läpi mm. EU:n tilastopalvelun tilastovuorta. Tilastot mittaavat eurooppalaisten asenteita, kulutustottumuksia ja kulttuurikäyttäytymistä.

Pääministeri Kataisen henkinen kotimaa oli Luxemburg, minun taas Iso-Britannia. Mitä se oikein tarkoittaa? Mitä minulla, sairaalloisella kahvinjuojalla, on yhteistä teetä lipittävän englesmannin kanssa?

Vastaus on ikävä. Suomalaisella, luxemburgilaisella ja britillä menee paremmin kuin tilastojen kreikkalaisella.

**Ei minulla ja britillä kaikkea ole. **Teen töitä määräaikaisuudesta toiseen tietämättä, missä olen puolen vuoden päästä. On opintolaina, mikä ei vähene niin nopeasti kuin toivoisin.

Kerrostaloasuntomme listatkin on tehty hutiloiden. Ajatelkaa: vessamme on niin pieni, että pytylle istuessa reisi aina hinkkaa saksalaista pesukonetta. Se on vanhempi kuin osa ystävistäni.

Ostin älypuhelimen kahden vuoden sopimuksella, koska en halunnut maksaa sitä pois yhdessä erässä. "Vain kaksikymppiä kuussa!", vakuutin vaimolleni.

En voita ikinä lotossa. Suosikkijoukkueeni (Liverpool ja Tappara) tyrivät aina ratkaisupeleissä.

Minulta puuttuu vaikka mitä, vaikka minulla on jo kaikki.

Jos et luota maasi poliisiin, talousnäkymiin tai käytä juuri koskaan tablettia, olet todennäköisemmin kreikkalainen kuin suomalainen. Tarkoittaako tämä sitä, että kreikkalainen on EU-asukkien surkimus, ja nyt sinäkin olet samaa sakkia? Ei.

Tekemämme testi kertoo kymmenen laajan tilaston avulla, mitä kanssaeurooppalaisemme tekevät ja arvostavat. Se laskee, miten kaukana vastauksesi ovat testin maiden vastauksista. Lähin on henkinen kotimaasi.

Testi ei kerro kaikkea, mutta jotakin pysäyttävää siinä on, kuinka pahasti kreikkalaiset ja romanialaiset ovat menettäneet uskonsa maansa talouteen ja omaan tulevaisuuteensa.

Tilastot kertovat, että kreikkalaiset käyttävät taulutietokonetta paljon vähemmän kuin me suomalaiset. Syytä se ei kerro, vaikka onhan minulla aavistukseni. Kun matkaan tänään Kreikkaan, aion kysyä asiasta paikallisilta.

Kysymys on simppeli ja arkinen. Jopa tyhmä.

Siksi se on niin hyvä. Testaa sinäkin.

Twitter: @seanaricks (siirryt toiseen palveluun)