1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Voimajohdon rakentaminen ärsyttää maanomistajia Vaasan seudulla – prosessista tutkintapyyntö poliisille

Joukko maanomistajia on jättänyt poliisille tutkintapyynnön Vaasan Sähköverkon voimajohtohankkeesta Mustasaaressa ja Vaasassa. Poliisin mukaan asiaa selvitetään, mutta vielä ei tiedetä johtaako tutkintapyyntö esitutkinnan käynnistymiseen. Raippaluodon ja Gerbyn välille rakentuvan voimajohdon reitiltä on osin myös pakkolunastettu maita.

Kotimaan uutiset
Kuvassa raippaluodon silta.
YLE / Anssi Leppänen

Vaasan Sähköverkon voimalinjatyömaasta on jätetty tutkintapyyntö poliisille. Tutkintapyynnössä väitetään, että voimajohdon lupaprosessissa on annettu virheellistä tietoa. Poliisin mukaan tällä hetkellä tutkintapyynnön vuoksi selvitetään, onko asiasta aiheellista aloittaa esitutkinta. Tietojen kerääminen kestänee useamman viikon.

Voimalinjan alle jäävien maiden osalta on tehty maanomistajien kanssa iso joukko vapaaehtoisia sopimuksia, mutta osa maista on otettu hankkeeseen pakkolunastuksen kautta. Voimajohdon rakentaminen koskee kaikkiaan kymmeniä maanomistajia.

Vaasan Sähköverkon mukaan voimajohdon rakentamislupa on käynyt läpi kaikki vaadittavat tahot. Muun muassa Korkein hallinto-oikeus hylkäsi tammikuussa voimalinjasta tehdyt valitukset.

Vuodesta 2011 vireillä ollut hanke on aloitettu keväällä. Työt ovat jo alkaneet voimajohdon vapaaehtoisesti luovutettujen maiden osalta. Poliisin mukaan esitutkintapäätös asiasta tehdään asiantuntijalausuntojen sekä kuulemisten jälkeen.

Reilun 8 kilometrin mittainen voimajohto ulottuu Raippaluodon sillan läheltä Mustasaaresta Vaasaan Alskatin tien sähköasemalle Gerbyssä.

Lue seuraavaksi