Nokian ja sen uuden johtajan verotus herättävät taas kysymyksiä

Yle Uutiset yritti selvittää, kuinka paljon Nokian uusi toimitusjohtaja on maksanut tai maksaa veroja Suomeen. Entä kuinka paljon Nokian matkapuhelinten myynnistä todellisuudessa tulee verotuloja maahamme?

Kotimaa
Nokia Solutions and Networksin toimitalo Espoossa 29. huhtikuussa 2014.
Nokia Solutions and Networksin toimitalo Espoossa 29. huhtikuussa 2014.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Yle Uutisten tietojen mukaan Nokian uusi toimitusjohtaja Rajeev Suri on maksanut veroja Suomeen ulkomaalaisille tarkoitetun avainhenkilöjärjestelmän mukaan todennäköisesti vuosina 2010–2012.

Valtiovarainministeriön vero-osaston kansainvälisen verotuksen yksiköstä kerrottiin, että pisin aika, jonka Suomessa asuva yrityksen avainhenkilö voi nauttia veroalesta on 48 kuukautta eli neljä vuotta.

Pääsy avainhenkilölain piiriin edellyttää, ettei henkilö ole Suomen kansalainen, eikä ole ollut yleisesti verovelvollinen Suomeen viiden edeltävän kalenterivuoden aikana.

Avainhenkilö maksaa kaikista tuloistaan veroja 35 prosenttia – olivat tulot minkä suuruiset tahansa.

Nokian tiedotuksesta Yle Uutisille kerrottiin, että Suri on asunut Suomessa vuosina 1999–2000 ja vuodesta 2009 eteenpäin. Intialainen Suri on työskennellyt verkkoliikenneratkaisuja tekevän Nokia solutions and networksin NSN:n toimitusjohtajana lokakuusta 2009 lähtien.

Yle Uutiset selvitti Surin verotusta Nokialta ja verottajalta. Nokian tiedotuksesta kerrottiin, että Suri maksaa veronsa Suomeen ja noudattaa normaaleja verokäytäntöjä. Suri ei kuitenkaan halunnut kommentoida asiaa tarkemmin, koska asia on henkilökohtainen.

Jos Suri on nauttinut jo täysimääräisesti avainhenkilöille tarkoitetun veroedun, Surin verotiedot olisivat julkisia aikaisintaan verovuodesta 2013 alkaen.

Avainhenkilöiden verotus ei julkista

Yle Uutiset tiedusteli verottajalta tiistaina julkisuuslakiin vedoten Surin verotietoja.

Ylitarkastaja Mariia Suominen Verohallinnosta kertoi kuitenkin, ettei Surista ole julkisia verotietoja vuosilta 2009–2012. Viimeksi maassamme on vahvistettu vuoden 2012 verotus.

– Tämä tarkoittaa sitä, ettei Suri ole maksanut Suomeen veroja tavallisen verotusmenettelyn mukaan, Suominen kertoo.

Suurin osa Suomessa asuvien tuloista ilmoitetaan vuosittain verottajalle veroilmoituksella. Jos henkilöllä ei ole tällaisen veromenettelyn mukaan ilmoitettua tuloa, niin se voi tarkoittaa sitä, että henkilö on Suomessa enintään kuusi kuukautta työskentelevä ulkomainen työntekijä.

– Tällöin hänen tulonsa ovat lähdeveron alaisia, eivätkä näin ollen ole julkista tietoa, Suominen sanoo.

Jos henkilö on oleskellut Suomessa yhtäjaksoisesti yli puoli vuotta, hänet katsotaan yleisesti verovelvolliseksi. Tilapäiset poissaolot Suomesta, kuten kotimaassa vietetyt kesälomat, eivät katkaise oleskelun yhtäjaksoisuutta.

Mikäli henkilö on asunut tai työskennellyt Suomessa yli puoli vuotta ilman julkisia verotietoja, niin silloin hän saattaa olla niin kutsutun avainhenkilölain piirissä. Tuolloin henkilö maksaa tuloistaan veroja 35 prosenttia – kuten oli esimerkiksi Nokian entisen toimitusjohtajan Stephen Elopin tapauksessa.

Verottaja ei voi kuitenkaan vahvistaa kuuluuko Suri avainhenkilölain piiriin.

– Mikäli henkilö asuu Suomessa ja tekee täällä töitä, mutta hänestä ei löydy julkisia verotietoja, niin silloin hän todennäköisesti on jonkun muun kuin verotusmenettelylain mukaisen verotuksen piirissä, Suominen muotoilee.

On myös mahdollista, että henkilö on verovelvollinen johonkin muuhun valtioon kuin Suomeen. Vaikka henkilö onkin Suomessa yleisesti verovelvollinen, hän voi olla joissain tapauksissa verosopimuksen mukaan toisessa valtiossa asuva.

Suomisen mukaan näissäkin tapauksissa Suomessa verotetaan suomalaisen työnantajan palveluksessa Suomessa tehdystä työstä saadusta palkasta.

Nokia-kaupasta verotuloja Suomeen?

Nokian pörssitiedotteen mukaan yritys arvioi kirjaavansa yritysjärjestelystä noin kolmen miljardin euron yritysvoiton, josta noin yhden miljardin euron arvioidaan olevan Suomessa verotettua tuloa.

Myyntivoiton seurauksena Nokia arvioi kirjaavansa noin 180 miljoonaa euroa verokuluja ja käyttää noin 200 miljoonaa euroa Suomen kirjaamattomia laskennallisia verosaamisia.

Mutta kuinka paljon Nokia maksaa kaupasta veroja Suomelle?

Konserniverokeskuksen erityisasiantuntija vastasi Yle Uutisille sähköpostilla, ettei verottaja voi kommentoida yksittäisen yhtiön keskeneräisiä asioita.

Iso yrityskauppakokonaisuus voi muodostua erilaisista varallisuuseristä, joiden verokohtelu on erilainen. Toisin sanoen kaupasta maksettava verosumma selviää vasta, kun kyseisen verovuoden verotus valmistuu.

Nokian tapauksessa se selviää lokakuussa 2015.