1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Eve Väyrynen: Testasin, olenko suomalainen. Olen, #%&kele

Sain nettitestin tuloksena kotimaakseni Suomen ja petyin, kirjoittaa toimittaja Eve Väyrynen.

Eve Väyrynen Kuva: Hans Weckman

Henkinen kotimaani on Suomi, kertoo Ylen nettitesti.

Harrastan säännöllisesti liikuntaa, juon kahvia ja näen usein ystäviäni. Todellakin luotan poliisiin, en käy kirkossa ja tulevaisuuskin näyttää aivan lupaavalta.

Vastattuani odotin innolla, että minkä maan passin testi läväyttäisi koneen ruudulle. Olisiko henkinen kotimaani kenties Italia, jossa ystäviä tavataan valkoviinilasin äärellä? Tai Itävalta, jossa asuin puoli vuotta vaihto-opiskelijana, ja jossa säännöllistä liikuntaa harrastetaan raikkaassa vuoristoilmassa?

Testin tuottaman passin kannessa luki tutuilla kirjaimilla Suomi, Finland. Petyin.

Olin aina kuvitellut olevani jotain muuta kuin hikinen perushärmäläinen. Jotain erilaista. Jotain hienompaa ja sivistyneempää, eurooppalaista ja kansainvälistä. Koska sellainen mä oikeasti oon, en mikään tavallinen suomalainen!

Mutta ketä ne "hienommat" eurooppalaiset sitten on? En tiedä. Mun mielikuvissa ei ainakaan meitä suomalaisia.

Vaikka en mä ole niitä kaipailemiani oikeita eurooppalaisia reissuillani Euroopassakaan tavannut. Oikeastaan päinvastoin.

Itävallassa ammattikorkeakoulun opiskelijakaverit pohtivat mulle ääneen, että sä varmaan pidät meitä ihan tyhminä. Että kun tulet sieltä Suomesta, jossa on maailman paras koulujärjestelmä ja kaikki nuoret tosi älykkäitä. Ja siinä sitten hämmentyneenä naurahdin, että ei me suomalaiset nyt mitään yli-ihmisiä olla, ja ihan fiksuilta tekin vaikutatte.

Kun Suomessa puhutaan Euroopasta, puhutaan korkeasta nuorisotyöttömyydestä, mielenosoituksista, äärioikeiston noususta. Puhutaan Suomen komissaariehdokkaista ja Brysselin byrokratiasta.

Miksi ei puhuta vaihto-opiskelusta Wienissä? Bailuista Bratislavassa? Ohjelmoijan duunista Varsovassa?

Reilaan toukokuussa Itä-Euroopassa selvittämässä, millaisia ne toiset eurooppalaiset oikeastaan on. Että tunteeko romanialainen koodari tai puolalainen pörssimeklari olevansa yhtään enemmän eurooppalainen kuin minä.

Twitter: @evevayrynen (siirryt toiseen palveluun)