93-vuotias Veikko skypettää päivittäin vaimolleen hoitokotiin

Veikko Matilainen asuu yksin isossa maalaistalossa pohjoissavolaisen Vesannon maaseutualueella. Hänen Sisko-vaimonsa on joutunut siirtymään jo hoitokotiin neljäntoista kilometrin päähän kirkonkylään. Pariskunta pitää päivittäin yhteyttä netin kuvapuheluohjelman avulla.

Kuva: Kaija Kervinen / Yle

Huhtikuussa 93 vuotta täyttänyt Veikko Matilainen asuu kotona, mutta hänen 91-vuotias vaimonsa asuu jo kirkolla hoitokodissa. He voivat kuitenkin jutella netin kautta. Veikko avaa Skypen, joka hälyttää hoitokodissa Sisko-vaimon huoneen seinään kiinnitetyssä tabletissa. Asetukset on määritelty niin, että vaimon tarvitsee vain tulla istumaan tuolille tabletin eteen. Kuvayhteys aukeaa ilman, että rouvan tarvitsee koskea näyttöön tai että tarvittaisiin henkilökunnan apua.

Veikko Matilainen vaikuttaa ikäisekseen uskomattoman hyväkuntoiselta. Hänellä on edelleen ajokortti, ja hän myös ajelee omalla autolla vaimoaan tapaamaan.

– Mutta kuntohan tuo välillä on vähän huonompi, että vähän rasittaa, Matilainen kuvaa autoiluaan.

Ahkera surffailija

Muut vaihtoehdot käydä kylällä ovat taksi ja tuttavien kyyti, busseja ei kulje. Sijaan on tullut virtuaaliyhteys, jota käytetään päivittäin. Tietokone on tervaskannolle muutenkin tuttu rakkine: hän on skypettänyt jo vuosien ajan ja surffailee muutenkin. Hän esittelee muun muassa sivustoa, jolta hän seurasi Putinin Valamon-vierailun aikaista lentoliikennettä sekä sivustoa, joka seuraa pakettiauton liikkeitä Englannissa. Sivuilla voi hypätä auton kyytiin ja katsella, mitä eteen tulee.

Veikon ja Sisko-vaimon Skype-puhelusta käy ilmi, että puhelut voivat olla hauskoja, vaikka kuulumisia ei olisi ehtinyt kertyä vaihdettaviksi. Vaimon puheessa haastattelija kääntyy haistattelijaksi ja Skype-yhteys pyhäksi yhteydeksi, ja sitten nauretaan päälle.

– Se aina kääntelee noita, Veikko naurahtelee.

Vaikutus näkyy

Matilaisen mukaan kuvapuhelinyhteyden saaminen on selvästi piristänyt muistisairauden vaivaamaa vaimoa.

– Ennen hän vaan nukku suurimman osan päivää, mutta nyt se on oppinu, että tullee heti siihen ja käsittää, että siinä voi jutella, kun näkkee toisen kasvot.

Viime vuosina on pidetty ongelmana sitä, että vanhat puolisot joutuvat eri hoitopaikkoihin tai että vain toinen selviää kotona. Veikko ei kuitenkaan halua lähteä vielä kotoa korkeasta iästään ja eteisvärinöistään huolimatta. Hoitokoti ei houkuttele:

– Sen verran vielä energinen oon, että minun kävis aika pitkäks siellä.