Vappu yllätti simantekijät - pikareseptillä apu janoisille

Pikasima pelastaa, jos perinteisen kotisiman alkuunpano säälliseen aikaan on päässyt unohtumaan. Yle Perämeren toimittajakaksikko loihti vappujuoman kädenkäänteessä ja uskalsi jopa alistaa sen kriittisen kohdeyleisön makutestiin.

Kotimaa
Yle Perämeren toimittajat Risto Koskinen ja Pirkko Kukko-Liedes testasivat pikasiman reseptiä.
Yle Perämeren toimittajat Risto Koskinen ja Pirkko Kukko-Liedes testasivat pikasiman reseptiä.Jesse Maidell / Yle

Samalla tavalla kuin talvi joka vuosi yllättää autoilijat, myös vappu tahtoo päästä ilmaantumaan aivan liian vikkelästi siihen nähden, että sima vaatii monia vuorokausia valmistuakseen. Nytkin vappu on jo käsillä ja fariiinisokerit, rusinat ja hiivat ovat vielä tiukasti paketeissaan! Eivätkä suinkaan jalostumassa kevääntulojuhlan makeaksi herkkujuomaksi! Kääk, mikä avuksi?!?

Internetin ihmeellinen maailma tarjoaa avun tähänkin mieltä kolottavaan vaivaan: Pikasima, kaikkien janoisten pelastus!

Haasteita pelkäämätön toimittajakaksikko Risto ja Kukkis tarttui toimeen ja valmisti koe-erän viime hetken vappujuomaa. Ja kaikkien hämmästykseksi simasta tuli kelpo juotavaa – varsinkin kun runsaan hunajan ja fariinisokerin tuomaa voimallista makeutta taitettiin hiukan reilummalla määrällä kivennäisvettä. Perusohjeesta puuttuvat rusinat, mutta kuka estää niitäkin heittelemästä pikasiman sekaan. Ihan niin pullean meheviksi ne eivät ehdi turvota kuin tavallisessa simassa, mutta ajatus ja symboliarvohan lienevät tärkeintä.

Armoton kvartetti testasi

Jokainen itseään kunnioittava tiedotusväline tekee tietysti vapun alla simojen makutestin. Siispä Yle Perämereenkin hälytettiin maailman armottomin testiryhmä: neljä alle kymmenvuotiasta lasta. Kvartetti pääsi vertailemaan ja pisteyttämään tuoretta pikasimaa, perinteistä pitkän kaavan mukaista kotisimaa sekä ainoaa kaupasta löydettyä täysin alkoholitonta simaa.

Kommentointi aaltoili vapautuneesti laidasta toiseen.

– Hyvää. Pahaa. Vähän pahaa, mutta vähän hyvää. Makeaa. Liian makeaa. Hyvää. Tosi hyvää.

Makutestin päätteeksi arvovaltainen raati antoi juomille pisteet. Voittajaksi selvisi niukkaakin niukemmalla piste-erolla perinteinen kotisima, mutta yhden vaivaisen pisteen päähän jäivät ritirinnan sekä pikasima että ostosima.

Ja jälkikirjoituksena kerrottakoon, että toimituksen jääkaapista ovat tasaiseen tahtiin huvenneet niin koti-, kuin pika- ja ostosimakin. Nam. Vappu saa tulla!

Pikasima

Simaa kaadetaan kuppiin
Jesse Maidell / Yle

2 dl hunajaa

2 dl fariinisokeria

1 l vettä

3 sitruunaa

Noin 1 l kivennäisvettä

Pese sitruunat harjalla ja kuumalla vedellä. Kuori ohuelti.

Laita kuoret, vesi, hunaja ja sokeri kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi niin, että sokeri sulaa.

Anna seoksen jäähtyä kokonaan. Siivilöi juuri ennen tarjoilua ja sekoita kivennäisveden kanssa.

Tarjoile heti!