Heikentynyt rupla vei Fortumin voitosta 14 miljoonaa euroa

Kokonaisuudessa Fortum on tyytyväinen tammi-maaliskuun tulokseen, sanoo toimitusjohtaja Tapio Kuula. Sähkönkysynnän Fortum odottaa pysyvän melko vakaana: lisäkysyntää voivat tuoda sähköistyvä liikenne ja datakeskukset.

talous
Energiayhtiö Fortumin ilmajohtoa Espoossa 12. joulukuuta 2013.
Energiayhtiö Fortumin ilmajohtoa Espoossa 12. joulukuuta 2013.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Energiayhtiö Fortum on tyytyväinen ensimmäisen vuosineljänneksen tulokseensa, vaikka tulostahtia hidasti muun muassa leuto sää.

– Mielestäni tulos ja Distribution-liiketoiminnan (sähkönsiirtoliiketoiminnan) myynti olivat kohtuullisen hyviä saavutuksia, kommentoi toimitusjohtaja Tapio Kuula.

Alkuvuonna Fortum saikin päätökseen Suomen sähköverkkojen myynnin, mistä kirjattiin 1,85 miljardin euron myyntivoitto. Norjan verkkojen myynnistä sovittiin huhtikuussa, ja Ruotsin verkkojen myyntiä valmistellaan.

Tammi-maaliskuun tuloksen näkökulmasta myös Venäjän ja Ukrainan välien kiristymisellä oli vaikutusta valtion puoliksi omistamaan Fortumiin.

– Se vaikuttaa oikeastaan ennen kaikkea kahta kautta. Mehän toimitamme ja tuotamme sähköä ja lämpöä Venäjän kotimarkkinoille eli siinä suhteessa olemme aika kaukana Ukrainan kriisistä ihan fyysisesti.

– Mutta sillä on tietenkin seurannaisvaikutukset ruplan kurssiin ja yleiseen taloudelliseen kehitykseen Venäjällä. Ennen kaikkea ruplan kurssi näkyy suoraan silloin, kun me katsomme tulostamme euroissa. (Tammi-maaliskuussa) ruplan kurssin heikkenemisen vaikutus oli meille 14 miljoonaa euroa, Kuula kertoo.

Pohjoismaissa Fortum odottaa sähkönkysynnän kasvavan vuosittain noin puoli prosenttia.

– Kyllä se aika vähän on. Voisi sanoa, että sähkönkysyntä on aika stabiilia. Kuitenkin sähkön osuus kokonaisenergiankulutuksesta on trendinomaisesti kasvanut ja me uskomme, että tämä kasvu jatkuu.

Kuula arvioi, että sähkönkysyntää voivat kasvattaa muun muassa sähkönkäyttö liikenteessä ja datakeskukset.

Viime päivinä Suomessa on kuultu useita uutisia teollisuuden uusista isoistakin investoinneista.

– Mehän olemme tehneet tosi merkittäviä investointeja. Muun muassa viime vuonna valmistui viisi voimalaitosta tänne Itämeren ympäristöön ja kaksi voimalaitosta Venäjälle. Parhaillaan ovat käynnissä erittäin merkittävät yhdistetyt sähkön ja lämmön tuotannon investoinnit Tukholmassa ja Naantalissa, jossa Fortum on merkittävässä roolissa. Molemmat nämä tulevat pohjautumaan pääsääntöisesti biopolttoaineisiin, Kuula sanoo.

Uusia investointiuutisia Fortumilta ei siis tiistaina kuultu.

– Ei mitään aivan uutta ole - eikä niitä voisi tällä tavoin julkistaakaan, vaan niiden on tultava samanaikaisesti kaikkien tietoon.