1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Mantan lakittava ylioppilaskunta vaatii kaupungilta lisää asuntoja

Helsingin yliopiston ylioppilaskunta lakittaa Havis Amandan uusien asuntojen toivossa. Perinteisessä vappuseremoniassa nostetaan tänä vuonna esille etenkin opiskelijoita piinaava pula kohtuuhintaisista asunnoista.

Havis Amandan patsas oli aikansa kohuteos, jota pidettiin riettaana. Kuva: Yle

Jo vuosikymmeniä Helsingin vappuperinteisiin kuuluneen Haavis Amandan patsaan lakituksen hoitaa tänä vuonna Helsingin yliopiston ylioppilaskunta. Tapahtuman yhteydessä ylioppilaskunta haluaa tuoda esille Helsingin huonon asumistilanteen.

– Tapahtuman teemana on tänä vuonna "Lisää koteja Helsinkiin". Oman asunnon löytäminen Helsingistä on tällä hetkellä todella vaikeaa etenkin opiskelijalle, jolla on yleensä tavallisia kaupunkilaisia vähemmän rahaa käytettävissä, sanoo ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Anna-Maija Riekkinen.

Kaupungin asuntotilanne on Riekkisen mukaan jo hälytyttävän heikko ja sen vaikutukset alkavat näkyä yliopistolla.

– Tiedän ihan tapauksia, jotka eivät ole edes hakeneet Helsingin yliopistoon sen vuoksi, että kaupungissa on niin huono asuntotilanne.

Riekkisen mukaa opiskelupaikan valintaa pitäisi ehdottomasti määrittää opiskelijan taidot ja kiinnostuksen kohteet, eikä vuokranmaksukyky.

Kaupungilta jämerämpää otetta – Malmin asunnot tervetulleita

Asuntojen vuokrat hipovat Helsingissä monilla alueilla jo kipurajoja ja Helsingin opiskelija-asuntosäätiön jonot kasvavat vuosittain.

Ylioppilaskunta perääkin kaupungilta rohkeampia otteita asuntopulan taltuttamiseen.

– Asukkaita kaupunkiin tulee varmasti lisää jatkossakin. Se pysyykö kaupunki ja asuntorakentaminen kasvun perässä, riippuu ihan siitä kuinka rohkeita päättäjiä meillä on. Jos tätä menoa jatketaan, niin tilanne varmasti pahenee, sanoo Riekkinen.

HYY toivoo pääkaupunkiseudun toimijoilta tiiviimpää yhteistyötä ja ennakkoluulottomuutta.

– Meidän avaimet ongelmaan ovat rohkeampi kaavoittaminen ja  tuetun asuntorakentamisen lisääminen.

– Aina löytyy nimbyjä (not in my backyard), jotka eivät halua omalle alueelleen asuntorakentamista. Mutta tämä on vakava asia, Riekkinen sanoo.

HYY:n mukaan kaupungin ja yleishyödyllisten rakennuttajien on huolehdittava, että kaupungin tavoitteena ollut 1000 uuden ARA-rahoitteisen vuokra-asunnon rakentaminen vuosittain toetutuu, jotta Helsinkiin saadaan riittävästi uusia kohtuuhintaisia asuntoja.

Riekkisen mielestä esimerkiksi Malmin lentokenttä on hyvä paikka rakentaa opiskelija-asuntoja. Riekkisen mukaan myös Talin golfkenttä tulisi vapauttaa asuntorakentamiselle.

– Toki tällaiset ratkaisut tulisi tehdä niin, että asukkailla olisi myös virkistysalueita. Pelkkiä taloja ei pidä rakentaa. Alueita pitää miettiä kokonaisuutena.

HYY:n hallitus lakittaa Havis Amandan patsaan Helsingin kauppatorilla vappuaattona kello 18:00.