Venäjän konsuli puuttui Norjan uutissivusto BarentsObserverin sananvapauteen

Venäjää Pohjois-Norjassa edustava pääkonsuli syyttää Pohjois-Norjan läänien uutissivusto BarentsObserveria Venäjän hallituksen vastaisesta tiedottamisesta. Sivusto on uutisoinut Venäjällä tapahtuvista sananvapauden loukkauksista ja kansalaisjärjestöjen vainosta. Pääkonsuli Mihail Noskov esitti syytöksensä viikonvaihteessa Barentsin alueen journalistiverkoston kokouksessa, jonka teemana oli sananvapaus.

Ulkomaat
Konsuli Mikhail Viktorovitsj Noskov
Jonas Karlsbakk / BarentsObserver

Venäjän pääkonsuli Mihail Noskov hätkäytti sananvapautta pohtinutta Barentsin alueen kansainvälistä toimittajakokousta Norjan Kirkkoniemessä. Kutsuttuna puhujavieraana konsuli syytti uutissivusto BarentsObserveria Venäjää koskevista vääristä tiedoista ja johtopäätöksistä. Olin myös itse mukana Barents Press Internationalin vuosikokouksessa Norjasta, Suomesta, Venäjältä ja Ruotsista saapuneiden 150 journalistin ja tiedottajan joukossa.

BarentsObserver on Norjan Barents sihteeristön ylläpitämä uutissivusto, joka on toiminut vuodesta 2002. Toiminnan rahoittavat Norjan kolme pohjoisinta lääniä ja sivuston toimitus sijaitsee Kirkkoniemessä.

Suosittu uutissivusto yli rajojen

BarentsObserver julkaisee sivustolla uutisia Barentsin alueelta englanniksi ja venäjäksi. Talouteen, ympäristöön, energiaan, turvallisuuteen, politiikkaan ja ihmisten suoriin kontakteihin yli rajojen keskittynyt asiantuntevasti toimitettu uutissivusto on saavuttanut suuren lukijakunnan yli rajojen.

Konsuli Noskovin mukaan BarentsObserver on virallisen Norjan edustaja eikä sen pidä käyttää presidentti Putinista sellaista kieltä, kuin se on käyttänyt. Konsulin mukaan uutissivuston parempi nimi olisi RussiaObserver, koska se kirjoittaa muista Barentsin alueen maista huomattavasti vähemmän kuin Venäjästä.

Noskov kieltäytyi yksilöimästä syytöksiään sananvapautta pohtineen yleisön kysyessä perusteluja ja ilmoitti venäläisten toimittajien kysymyksiin olevansa valmis keskustelemaan asiasta kokoussalin ulkopuolella.

"Venäjän konsulit eivät ikinä ohjaa meitä"

BarentsObserverin toimittaja Thomas Nilsen vastasi tuoreeltaan salissa Noskoville, ettei uutissivusto ole Norjan hallituksen äänitorvi, vaan kolmen pohjoisimman läänin Nordlandin, Tromssan ja Finnmarkin omistaman Barents sihteeristön uutisportaali. Sivuston tavoite on peilata Barentsin ja Arktisen alueen kehitystä kaikilta puolilta.

Nilsen sanoi, että BarentsObserver julkaisee mielellään pääkonsulin Noskovin mielipidekirjoituksen, mutta ei tule ikinä olemaan Venäjän pääkonsulin ohjattavissa.

Putin aloitti vapauksien kahlinnan Kurskin turman jälkeen  

Pääkonsulin närkästyksen laukaisi ilmeisesti juuri toimittaja Nilsenin hiljattain julkaistu kolumni ”Barentsin yhteistyö Putinin vaarallisella uudella aikakaudella”. Nilsen kirjoitti Putinin Krimin miehityspolitiikan vaarantavan myös Barentsin alueen yhteistyön. Nilseniä voi hyvällä syyllä pitää yhtenä parhaiten Barentsin ja Arktisen alueen kysymyksiin perehtyneistä toimittajista yli rajojen.

Pitkässä analyysissään Nilsen katsoo, että Putin paljasti KGB-tyylinsä juuri Barentsin alueella, Venäjän ydinsukellusvene Kurskin painajaismaisen onnettomuuden jälkeen elokuussa 2000.

Nilsenin mukaan Venäjän hallituksen Kurskin pelastusoperaatiosta paljastuneiden valheiden ja Putinin taitamattoman tiedottamisen seurauksena median voimasta tuli uhka presidentille. Pian Putin alkoi siivota taloa. Ensin otettiin haltuun Venäjän valtakunnalliset TV-kanavat ja sanomalehdet ja myöhemmin on käyty Kremlin vastaisiksi katsottujen yksittäisten journalistien kimppuun.

Uusin askel Venäjän vapaan median murskaamisessa on parhaillaan käynnissä oleva opposition verkkosivujen puhdistus.

Barentsin yhteistyö ollut menestys

Nilsen kirjoittaa, että Barentsin alue on epäilyksittä yksi menestyksekkäimmistä kansalaisten ja yhdistysten ystävyyden ja yhteistyön alueista Venäjän rajoilla rautaesiripun poistumisen jälkeen.

Nilsenin mukaan Putinin käynnistämä massiivinen ulkomaalaisten kanssa yhteistyötä tekevien kansalaisjärjestöjen murentaminen ei rakenna kansalaisyhteiskunnan siltoja yli rajojen. Myöskään järjestelmällinen epäluulon lietsonta länttä kohtaan ei kannusta Venäjän Barentsin alueen asukkaiden intoa yhteistoimintaan yli rajojen.

Nilsen viittasi myös tuoreisiin tapauksiin, jossa Venäjän syyttäjäviranomaiset ovat käyneet Barentsin alueella kansalaisjärjestöissä ja verkkoblogeissa sananvapauttaan käyttäneiden Venäjän kansalaisten kimppuun eksteremistikuulusteluin- ja syytöksin.

Nilsen kirjoittaa kolumnissaan, että hänelle kylmän sodan kylmimmällä kolkalla Pohjois-Norjassa kasvaneena Venäjän duuman aikeet tutkia Mihail Gorbatshovin vastuuta Neuvostoliiton romahtamisesta sytyttävät lapsuudessa pelotellun Venäjän karhun pelon uudelleen. Nilsen ei pelkää sotilaallista agressiota Pohjoismaita vastaan, vaan paluuta tuhoisaan aikakauteen, joka estää ihmisten vapaata kanssakäymistä yli rajojen.