Automaattiruoka maistuu liperiläisille vanhuksille

Kotona käytettävään laitteeseen on pakastettu kahden viikon ruoat, jotka vanhus itse lämmittää. Valtaosa vanhuksista on kokenut käytön helpoksi ja ruoat maistuviksi.

vanhukset
Ateria-automaatin pakastin.
Adam Bellgrau / Yle

Ruoka-automaattien ateriat ovat maistuneet liperiläisille vanhuksille. 25 vanhusta on käyttänyt parin kuukauden ajan kotonaan ruoka-automaattia, jossa on pakastin ja uuni. Yleensä vanhus itse valitsee ruoan ja lämmittää sen. Automaatin valikoimissa on 70 eri pääruokaa ja 20 jälkiruokaa, joista valitut ruoat toimitetaan automaattiin kahden viikon välein.

Lähes kaikki käyttäjät ovat kokeneet automaatin käytön helpoksi ja ruoat hyviksi. Vanhukset kiittivät vapautta valita mitä syö ja milloin syö. Puutteena taas koettiin se, että ateriaan ei sisälly tuoreita vihanneksia eikä maitoa.

Kun käyttäjien tyytyväisyyttä automaatteihin selvitettiin, kaksi kolmesta käyttäjästä piti automaattiruokaa parempana ratkaisuna kuin päivittäin kuljetettavaa ruokaa.

Parin viikon välein täytettäviä ruoka-automaatteja kokeillaan Liperissä, koska päivittäin kuljetettavien ruokien lämpötilojen hallinta oli vaikeaa. Ruoka-automaattien pöperöt tulevat myös noin 10 prosenttia kuljetusruokia halvemmiksi.

Yhden automaattiaterian hinnaksi tulee 10,55 euroa, mikä sisältää laitteen käytön ja kuljetukset. Vastaavasti kunnan kotiinkuljetettujen aterioiden hinta on noin 11,75 euroa ateriaa kohden.