Vappua juhlitaan Lapissa tutuin ja tuorein menoin

Lapin vappuun mahtuu niin pitkien perinteiden tapahtumia kuin uudempiakin perinteitä. Monelle vapun tunnelmanluojiksi riittävät sima ja munkit.

vappu
YLE / Essi Timonen

RovaniemeläinenOnervaaikoo viettää rauhallisen vapun, johon kuuluvat suomalaisten vappuja yleisimmin yhdistävät asiat, eli munkit ja sima.

Silloin sitä oli virkeä! Oli pitkät jonot, porukat liikkeellä ja kadut täynnä. Liput liehui ja mieli oli korkealla!

Jussi

– Jos voin hyvin, niin saatan käydä kaupungilla kävelyllä katsomassa vähän, mitä siellä on. Ei siellä varmaan paljon ole enää, kun vappumarssit ovat jääneet historiaan jo. Vai onkos ne jääneet historiaan?

Vappumarsseja järjestetään yhä, vaikka marssikulttuuri onkin hiljentynyt. Esimerkiksi Rovaniemellä järjestetään tänäkin vuonna työväenmarssi, samoin Kolarissa. Sen sijaan muun muassa Levillä nähdään uudemman perinteen vappukulkue.

Myös rovaniemeläinen, pyöräilyvappua suunnitteleva Jussi muistelee 60-luvun vilkkaita vappuja.

– Silloin sitä oli virkeä! Oli pitkät jonot, porukat liikkeellä ja kadut täynnä. Liput liehui ja mieli oli korkealla!

Opiskelijoiden vappua juhlitaan viikko

Vappumieltä löytyy silti edelleen. Lapin sitkeimpiin vapunviettäjiin kuulunevat rovaniemeläisopiskelijat, joiden vappu kestää viikon. Tähän juhlakestävyyttään testaavaan joukkoon ei lukeudu oikeustieteiden opiskelijaAnssi, jonka vappu on vappu lasten kanssa.

Jos sää sallii, niin silloin nautitaan – perinteiseen vapputyyliin!

Miska

– Suunnitelma on syödä munkkia, juoda simaa ja tehdä lasten kanssa jotain kivaa. Enemmän minulle merkitsevät kirkolliset pyhät. En ole sellainen perinteinen vappuihminen, vaikka opiskelenkin.

Anssi ei siis laske itseään vappuihmisten klaaniin, toisin kuin patsaanlakituspuuhiin tänäkin vuonna suuntaava Miska.

– Jos sää sallii, niin silloin nautitaan – perinteiseen vapputyyliin!