Isot kalakaupat eivät hermoile venäläisasiakkaiden katoa

Venäläisiä käy myös kalakaupoilla nyt vähemmän kuin aikaisemmin. Disas Fish ja Savu-Kari kuitenkin uskovat tilanteen menevän pian ohi. Investointeja on tekeillä ja suunnitteilla, kun taas pienempiä kalakauppoja on lopetettu viime vuosina.

talous
Savu-Karin kalatiski
Yle/Kare Lehtonen

Tiistaina Lappeenrannan Mustolan Disas Fish Oy:n hallissa kärryjä lykkäsivät enimmäkseen lappeenrantalaiset monenmoisten tarjousten perässä, tungokseen asti.

- Haluttiin tehdä vapputarjouksia ja samalla kertoa, mitä kaikkea meillä myydään, kertoo toimitusjohtaja Martti Tepponen.

Venäläisiä on ollut asiakaskunnasta yli puolet. Ostovoiman leikkautumisen Teppnen ottaa normaalina bisneksen aaltoiluna.

- Tämä on meidän toimintamme aikana kolmas ruplan romahtaminen. Bisnes on tällaista, toteaa Tepponen. Hänen mukaansa myös kertaostokset ovat pienentyneet, mutta eivät dramaattisesti.

Tavaraa ei kärrätä koko suvulle

Lähistöllä Savu-Kari Oy:n pienemmässä myymälässä suhtaudutaan venäläisten jopa ehkä neljänneksen vähemiseen yhtä rauhallisesti.

- Ruplan kurssin heikentyminen on näkynyt, mutta yllättävän hyvin on mennyt muihin toimialoihin verrattuna, sanoo yrityksen markkinointipäällikkö Kirill Siren. Tässä auttavat suomalaiset asiakkaat, vaikka Siren myöntääkin, että yritys on hyvin riippuvainen venäläisistä.

- Ehkä nyt myös ostetaan sen verran vähemmän, ettei tavaraa mene koko suvulle, Siren on pannut merkille.

Venäläisten kestosuosikkeja ovat kuumasavu- ja graavilohet sekä mäti.

Isompi myymälä, kalanjalostuslaitos

Molemmilla firmoilla on myymälät myös Haminassa ja Imatralla, Savu-Karilla lisäksi Helsingissä. Imatran joulukuussa avattu Disas Fish on vetänyt toimitusjohtaja Martti Tepposen mukaan asiakkaita aivan odotetusti.

- Nämä riittävät meille, hän sanoo.

Disas Fish on aloittanut Haminassa, Summan risteyksessä, isomman myymälän rakentamisen kaupunkiin. Marraskuussa valmistuva halli on Mustolan konseptin kaltainen.

Savu-Kari puolestaan aikoo siirtää Helsingin Itäkeskuksessa sijaitsevan mätimyymälän kaupungin keskustaan. Lisäksi sillä on suunnitteilla kalanjalostuslaitoksen rakentaminen Etelä-Karjalaan.

- Minne ja millä aikataululla, sitä en kykene vielä sanomaan. Uusi laitos kuitenkin pystyisi tekemään tuotteita nykyistä isompia määriä meille ja vähittäismyyntiin, selvittää markkinointipäälllikkö Kirill Siren.

Laadun ja valikoiman oltava kunnossa

Kalakauppoja on Kaakkois-Suomeen vuosien varrella perustettu paljon, mutta viime vuosina lukuisia pienempiä on myös lopetettu. Kilpailu on kovaa ja ala keskittyy.

- Tavaran täytyy olla tuoretta, minkä takaa riittävän suuri kierto. Täytyy myös olla tarpeeksi suuri valikoima sekä venäläisille että suomalaisille, määrittelee menestyksen edellytykset Savu-Karin Siren.

- Asiakkaat ratkaiskoot sen, missä kauppa käy, missä ovat heidän mielestään hyvät tuotteet ja hyvä palvelu, kuittaa puolestaan Disas Fishin Tepponen.