Uskomaton hetki Saimaalla – "Norppa toi minulle muikkuja!"

Lappeenrantalainen Kimmo Vertanen kohtasi seurankipeän saimaannorpan. Mies ja norppa viettivät kolme yötä samassa poukamassa. "Jotenkin minulle tuli mielikuva, että norppa kaipasi seuraa", Vertanen muistelee kohtaamistaan.

luonto
Veneilijä tapasi rohkean norpan.
Kimmo Vertanen

Lappeenrantalainen Kimmo "Kiide" Vertanen koki elämänsä hetken pääsiäisenä Saimaalla, kun parivuotias saimaannorppa päätti tehdä tuttavuutta lähietäisyydeltä.

Vertanen suuntasi veneensä tuttuun lahden poukamaan Puumalan lähistöllä, kun hän tapasi norpan aurinkoisella lepokivellä. Kiveltä norppa tuli uiskentelemaan rauhallisesti veneen ympärille. Kohtaamispaikka oli hänelle tuttu monien vuosien korvasieniretkiltä.

Nukuimme kolme yötä rinnakkain samassa poukamassa ja sinne kaveri jäi pötköttämään, kun haikein mielin ajelin takaisin Lappeenrantaan.

– Otin ensin varovasti muutaman kuvan ikkunan läpi, ettei norppa säikähdä. Sillä ei ollut kuitenkaan aikomustakaan lähteä veneen luota pois, vaikka nousin veneen kannelle touhuilemaan, kuvailee Vertanen.

Lukuisia norppia Saimaalla tavannut Vertanen pitää kohtaamista tämän yksilön kanssa ikimuistoisena.

– Jotenkin minulle tuli mielikuva, että norppa kaipasi seuraa!

Norpan aikataulu

Kimmo Vertasen kokemuksen mukaan norpat noudattavat hyvin säntillistä päiväaikataulua. Vertanen seurasi veneestään norpan päiväohjelmaa parin päivän ajan.

– Heräsimme samoihin aikoihin siinä viiden kuuden aikoihin. Norppa tuli heti aamulla veneelle tervehtimään. Sen jälkeen se läksi kalaan selälle.

Puolen päivän aikoihin norppa palasi kalaretkeltään ja tuli silloinkin aina veneilijää moikkaamaan.

– Ajattelin, että norppa ehkä samaistui minuun, kun olen tällainen vaaleahiuksinen ja vaaleapartainen, Vertanen nauraa.

– Norppa oli varmasti seurankipeä pitkän talven jälkeen! Nukuimme kolme yötä rinnakkain samassa poukamassa ja sinne kaveri jäi pötköttämään, kun haikein mielin ajelin takaisin Lappeenrantaan.

Kaverille muikkuja

Kolmen päivän kohtaamisen herkin hetki koettiin, kun norppa palasi veneelle Vertasen luo muikkusaaliin kanssa. Kimmo Vertanen muistelee tilannetta liikuttuneena.

– Norppa toi minulle näytille toistakymmentä isoa muikkua. Sitten se näytti yhdellä muikulla, miten muikun syöminen tapahtuu. En unohda sitä tilannetta koskaan.

En unohda sitä tilannetta koskaan.

Norppa-asiantuntija Ismo Marttisen mukaan kyseessä oli ehkä parivuotias, rohkea norppa. Kuutti se ei ollut, koska kyseiseen paikkaan ei kevään laskennoissa tiedetä syntyneen poikasia.

Norpilla on parhaillaan käynnissä karvanvaihto. Sitäkin Vertanen pääsi todistamaan, kun norppa tuli hankaamaan itseään venettä vasten.

– Ihmettelin veneeseen kuuluvaa ääntä ja laidan yli katsoessani näin, että norppa hankasi poskiaan venettä varten.