Separatistijohtaja: Neuvotteluissa Etyj-ryhmän vapauttamisesta edistytty

Aiemmin perjantaina separatistijohtaja Vjatšeslav Ponomarjov sanoi keskustelevansa Etyjin tarkkailijoiden vapauttamisesta vain, jos EU poistaa Ukrainan separatistijohtajille määräämänsä pakotteet.

Ulkomaat
Separatistien edustaja lehdistötilaisuudessa.
Separatistien edustaja Vjatšeslav Ponomarjov puhui median edustajille Slovjanskissa lauantaina.Igor Kovalenko / EPA

Neuvotteluissa Ukrainassa siepattujen Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin tarkkailijoiden vapauttamiseksi on edistytty hyvin, sanoo separatistijohtaja Vjatšeslav Ponomarjov.

Toimittajille puhunut Ponomarjov kuvasi myös käytyä vuoropuhelua hyväksi. Hän ei sanonut, milloin tarkkailijat mahdollisesti vapautettaisiin. Kaikki riippuu siitä, miten Etyjin edustajien kanssa saavutettuja sopimuksia noudatetaan, hän sanoi.

Etyjin edustajat lähtivät neuvotteluista kommentoimatta tuloksia toimittajille, uutistoimisto Reuters kertoo.

Aiemmin perjantaina Ponomarjov sanoi keskustelevansa siepatun seitsenhenkisen tarkkailijaryhmän vapauttamisesta vain, jos EU poistaa separatistijohtajille määräämänsä pakotteet.

Separatistit sieppasivat Etyjin tarkkailijaryhmän perjantaina. Sieppaajat ovat kutsuneet tarkkailijoita sotavangeiksi ja syyttäneet heitä vakoilusta.

Etyj aikoo yhä lisätä tarkkailijamäärää

Etyjin tämänhetkisen puheenjohtajamaan Sveitsin edustaja sanoo, että sieppauksesta huolimatta järjestö jatkaa suunnitelmiaan satojen uusien siviilitarkkailijoiden rekrytoimiseksi Ukrainaan huolimatta sotilastarkkailijaryhmän sieppauksesta.

Etyj päätti siviilitarkkailijoiden lähettämisestä viime kuussa. Alun perin määrä oli sata ja on noussut nyt 154:ään. Ukrainaan saatetaan lähettää jopa 500 tarkkailijaa.

Etyjillä on parhaillaan käynnissä tarkkailijoiden hakuprosessi. Sveitsin edustajan Roland Blessin mukaan haku jatkuu. Hän toteaa, että tapahtumat osoittavat tarvetta tarkkailukapasiteetin kasvattamiseen.

Etyjillä on Ukrainassa sekä sotilas- että siviilitarkkailijoita. Perjantaina siepattu kahdeksanhenkinen ryhmä oli sotilastarkkailijoita. Siepattu ruotsalainen tarkkailija on vapautettu, mutta separatistien panttivankina on yhä neljä saksalaista, tšekki, tanskalainen ja puolalainen.

Lähteet: AFP, Reuters