1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Osallistu

Yllättävä vappu – seuraa vappuperinteitä ympäri maan

Työväen juhlapäivää vietetään ympäri maata perinteisin menoin. Vappu ja vapunaatto ovat erityisesti ylioppilaiden ja teekkareiden juhla, mutta myös muut juhlivat! Mielenosoitusmarssi kapitalismia vastaan hämmensi Tampereella vappuaaton alkua. Seuraa vapputapahtumia hetki hetkeltä.

Tampereella osoitettiin mieltä vappuaattona. Kuva: Marjut Suomi / Yle

Vappu on monissa maissa yleinen vapaapäivä Se on juhannuksen ja joulun ohella suomalaisten tärkeimpiä juhlia. Vappua vietetään perinteisesti ylioppilaiden ja työväen kunniaksi.

Tampereen mielenosoitusmarssi keräsi 50–100 osanottajaa. Poliisi vei mielenosoittajilta lippukepit, mutta marssi sujui rauhallisesti.

Esimerkiksi Helsingissä (siirryt toiseen palveluun)  perinteisesti lakitetaan Havis Amanda –patsas, johon on vuodesta 1951 lähtien ollut virallinen lupa.

Usealla kaupungilla on omat juhlavat perinteensä. Tampereella (siirryt toiseen palveluun) teekkarit lakittavat Vappuyönä Hämeensillalla (siirryt toiseen palveluun) olevan Suomen neito -patsaan (siirryt toiseen palveluun). TTY:n fuksit kastetaan Tammerkoskeen.

Jyväskylässä (siirryt toiseen palveluun) yliopiston opiskelijat lakittavat Minna Canthin (siirryt toiseen palveluun) patsaan Kirkkopuistossa.

Rovaniemellä (siirryt toiseen palveluun) ylioppilaat lakittavat Kemijoen rannalla sijaitsevan, tukkijätkää (siirryt toiseen palveluun) esittävän Jätkänpatsaan.

Vapun vietto on sujunut toistaiseksi rauhallisesti.  Pohjoisessa kylmä sää on hillinnyt vapun viettoa.

Seuraamme miten vappua juhlitaan ympäri maata.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.